Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
756. deň na Ukrajine: Ruské útoky v Chersonskej a Sumskej oblasti si vyžiadali tri obete
Zdielať na

756. deň na Ukrajine: Ruské útoky v Chersonskej a Sumskej oblasti si vyžiadali tri obete

KYJEV / Najmenej 3 ľudia zahynuli a ďalších 5 sa zranilo pri dnešnom ruskom ostreľovaní mesta Charkov. Rusi zasiahli 8-poschodovú bytovku a továreň. Na mieste vypukol veľký požiar. Pokračuje aj ostreľovanie ruského mesta Belgorod, ležiaceho neďaleko hraníc s Ukrajinou. Tamojšie úrady hlásia najmenej jednu obeť. Rusi informujú aj o dronovom útoku na meste Engels. Tam leží základňa ruských strategických bombardérov, útočiacich na Ukrajinu. Ukrajinské zdroje útok potvrdili. Dôsledky útoky zatiaľ iba zisťujú.

Ruské útoky v Chersonskej a Sumskej oblasti si vyžiadali tri obete

Traja ľudia zahynuli pri ruskom ostreľovaní Chersonskej a Sumskej oblasti, uviedli v stredu 20. marca miestni predstavitelia a úrady. V Dnepropetrovskej oblasti hlásili niekoľko zranených, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Ruský útok zasiahol autá neďaleko mesta Cherson," napísal tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. "V dôsledku ostreľovania boli v Chersonskej oblasti zabití dvaja muži," dodal.

"Pri ostreľovaní Sumskej oblasti prišla o život jedna osoba," uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Dodalo, že tento región zasiahlo za uplynulých 24 hodín 136 útokov, ktoré poškodili niekoľko domov, školu, škôlku, nemocnicu, obchod a budovu lýcea.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak informoval, že pri nočnom útoku na mesto Synelnykove utrpelo zranenia šesť ľudí vrátane dvoch tínedžerov.

Ruské ostreľovanie zabilo v Charkove troch ľudí

V dôsledku ruského ostreľovania zahynuli v stredu 20. marca traja ľudia a piati ďalší utrpeli zranenia v severovýchodnom ukrajinskom meste Charkov, oznámila Ukrajina. Charkov je druhé najväčšie mesto Ukrajiny a nachádza sa blízko hraníc s Ruskom. TASR prevzala informácie z agentúry AFP.

"Rusko ostreľovalo Charkov," uviedol na sociálnych sieťach šéf vyšetrovacieho útvaru charkovskej polície Serhij Bolvinov. "Traja ľudia zahynuli, päť je zranených a vypukol obrovský požiar," dodal.

Podľa jeho slov ostreľovanie zasiahlo zhruba o 13.00 h miestneho času osemposchodovú továreň a spôsobilo požiar, ktorý sa rozšíril na plochu približne 1000 štvorcových metrov. Zranenými sú zamestnanci, z nich "dvaja sú v zlom stave", informoval Bolvinov. "Žiaľ, počet obetí sa môže ešte zvýšiť," upozornil.

EÚ vyplatila prvých 4,5 miliardy eur v rámci nového nástroja EÚ pre Ukrajinu

Európska komisia (EK) v stredu 20. marca oznámila, že vyplatila prvých 4,5 miliardy eur v rámci nového nástroja EÚ pre Ukrajinu. Komisia spresnila, že prostredníctvom výnimočného preklenovacieho financovania EÚ poskytuje Ukrajine hotovosť, aby pomohla financovať fungovanie štátu a vyplácať mzdy, dôchodky a poskytovať základné verejné služby aj počas vojnového stavu.

Podľa správy Európskej komisie vláda v Kyjeve v stredu 20. marca predložila svoj oficiálny Plán pre Ukrajinu, ktorý sa zameriava na štrukturálne reformy, investície a opatrenia na podporu súladu s EÚ a pripravuje pôdu pre pravidelné platby v rámci nástroja pre Ukrajinu. Platby sú podmienené ambicióznymi reformami a investíciami na nasledujúce štyri roky.

Európska komisia urýchlene posúdi Plán pre Ukrajinu a či navrhované opatrenia zaistia primeranú úroveň ochrany finančných záujmov EÚ. V prípade pozitívneho posúdenia predloží členským štátom návrh na schválenie. Na posúdenie plánu budú mať k dispozícii jeden mesiac. 

"Plán pre Ukrajinu mapuje ako sa môže Ukrajina vrátiť k rýchlemu rastu a začať s obnovou po stratách, ktoré spôsobila vojna. Ukrajina tým položila pevný základ pre podporu zo strany EÚ až do konca roku 2027," uviedla v správe predsedníčka EK Ursula von der Leyenová pre médiá.

Útoky v Belgorodskej oblasti si vyžiadali ďalšiu obeť

Pri ukrajinských útokoch na ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť zahynul ďalší človek, informoval v stredu 20. marca tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Gladkov ďalej uviedol, že školy v niektorých pohraničných oblastiach prejdú na diaľkovú výučbu. V utorok 19. marca informoval, že z regiónu bude evakuovaných približne 9.000 detí. Ukrajina ostreľuje Belgorodskú oblasť už niekoľko mesiacov, ale predošlý týždeň útoky zintenzívnila. Na tieto oblasti útočia v posledných dňoch aj proukrajinské milície vedené Rusmi, pripomína AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin v Kremli zároveň prisľúbil obnoviť bezpečnosť v ruských pohraničných oblastiach a uviedol, že jeho víťazstvo vo víkendových prezidentských voľbách je "prológom" k víťazstvu na Ukrajine. "Urobíme všetko pre to, aby sme podporili ľudí, ktorí prišli o svoje podniky a domovy, urobíme všetko, čo bude možné," povedal Putin po oznámení výsledkov volieb, pričom ocenil "statočnosť" miestnych obyvateľov.

"Prvou vecou je, samozrejme, zaistiť bezpečnosť. Sú rôzne spôsoby, nie sú jednoduché, ale my ich urobíme," dodal bez uvedenia ďalších podrobností. Útoky podľa AFP vyvolávajú v Kremli hnev a frustráciu, pričom ruské úrady sa snažia zľahčovať dosah svojej ofenzívy na Ukrajine na obyvateľov Ruska.

Európska komisia navrhla, aby 90 percent výnosov zo zmrazených aktív Ruska išlo na zbrane Ukrajine

Európska komisia dnes 20. marca navrhla, aby sa 90 percent výnosov z ruských aktív zmrazených v Európe použilo na nákup zbraní pre Ukrajinu prostredníctvom takzvaného Európskeho mierového nástroja (EPF). Zvyšných desať percent by malo byť prevedených do rozpočtu EÚ a použité na rekonštrukciu krajiny, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej agresii. Českým novinárom v Bruseli to povedala podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

Na návrhu, čo so zmrazenými aktívami, pracovala spoločne úniová exekutíva a šéf úniovej diplomacie Josep Borrell. Budú sa ním zaoberať aj šéfovia štátov a vlád na summite EÚ, ktorý sa koná vo štvrtok a v piatok v Bruseli. Návrh potom musia jednomyseľne schváliť ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ.

Najprv sa uvažovalo o tom, že by mohli byť výnosy zo zmrazených ruských aktív použité na obnovu Ukrajiny, teraz sa ale hovorí skôr o zbraniach. Dôvod je podľa Jourovej jasný. "Zbrane teraz Ukrajina potrebuje viac ako peniaze na rekonštrukciu. My si nemôžeme v tejto situácii dovoliť dať peniaze, s prepáčením, do štrozoku a čakať, kým sa bude rekonštruovať," uviedla česká eurokomisárka. "Bavíme sa zhruba o troch miliardách eur ročne. Deväťdesiat percent by išlo na muníciu, zvyšok by sa pripravil na rekonštrukciu," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy