Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obrovský hmyz sa rýchlo šíri po juhu Európy. Dokáže uloviť aj korytnačku
Zdielať na

Obrovský hmyz sa rýchlo šíri po juhu Európy. Dokáže uloviť aj korytnačku

Zdroj: ResearchGate/ Petr Kment

CYPRUS / Mohutňanka (Lethocerus patruelis) je jeden z najväčších vodných hmyzov na svete. Doteraz sa predátor vyskytoval iba v najjužnejších častiach Európy a v Ázii. Vedci vo svojej novej štúdií popísali ako sa tomuto hmyzu podarilo vykonať úspešnú inváziu ostrova Cyprus. Informuje o tom portál ČT24.

Mohutňanka patrí medzi veľké dravé ploštice. Meria až 20 centimetrov a vyznačuje sa ostrými pazúrmi s mohutným cuciakom na prednej časti tela. Práve tieto časti jej pomáhajú pri lovení rýb, obojživelníkov, malých vtákov, dokonca aj korytnačiek. Podľa novej štúdie sa vďaka klimatickým zmenám mohutná ploštica stále rozširuje do nových krajín na juhu Európy. Najnovšou z nich je ostrovný štát Cyprus. Informuje o tom portál ČT24.

Rýchle rozširovanie tejto ploštice môže narušiť ekosystém

Invázny druh obýva rybníky a pomaly tečúce vody Turecka, Izraela a krajín ďalej na východ, až po Indiu. Vedci predpokladajú, že sa mohutňanka na Cyprus dostala práve z Turecka, keďže jej prvé jedince boli nájdené na najvýchodnejšom cípe Cypru, blízko Turecka. V posledných rokoch preniká predátor aj do oblasti Balkánu. Tento vodný hmyz patrí k veľmi dobrým lovcom a dokáže úspešne zabiť aj výrazne väčšiu korisť. Práve z tohto dôvodu môže rýchle rozširovania mohutňanky spôsobiť narušenie ekologických väzieb.

Dravca si prvýkrát na Cypre všimli ľudia, ktorí sa kúpali v prírodných kúpaliskách. O svojich skúsenostiach sa podelili na sociálnych sieťach fotkami a videami týchto veľkých ploštíc. Vedci považujú inváziu za pomerne nedávnu, keďže dravca nejde len tak ľahko prehliadnuť. Je to práve vďaka jeho veľkosti a bolestivým hryznutiam pripomínajúcim zásah elektrickým prúdom, 

Mohutňanky sa pomaly rozširujú v ďalších krajinách

Prečo a ako sa mohutňanky pohybujú vedcom zatiaľ nie je známe. Ich krídla nie sú dostatočne silné na to, aby prechádzali také ďaleké vzdialenosti, preto je prenášanie morskými prúdmi na kusoch dreva alebo troskách pravdepodobnejšia alternatíva. Doteraz sa nevie, či si mohutňanka na Cypre vytvorila stabilnú populáciu, ale taktiež sa to nedá vylúčiť. V posledných rokoch sa mohutňanke podarilo rozšíriť v Bulharsku, ale aké dopady to malo na ekosystém však stále nevieme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy