Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
752. deň na Ukrajine: Útoky v Belgorode sa počas volieb zintenzívnili, zatvoria školy
Zdielať na

752. deň na Ukrajine: Útoky v Belgorode sa počas volieb zintenzívnili, zatvoria školy

BELGOROD / Úrady v ruskom meste Belgorod pri hraniciach s Ukrajinou v sobotu 16. marca oznámili, že dočasne zatvárajú miestne nákupné centrá a školy. Reagovali tak na zintenzívnenie ukrajinského ostreľovania pohraničných oblastí počas prebiehajúcich ruských prezidentských volieb, informuje agentúra AFP.

Ruské ministerstvo obrany okrem toho v sobotu ráno vyhlásilo, že v Belgorodskej oblasti zmarilo ďalšie pokusy o infiltráciu na ruské územie zo strany "ukrajinských militantných sabotážnych a prieskumných skupín", ktoré chceli narušiť priebeh volieb.

V priebehu tohto týždňa preniklo do pohraničných oblastí Ruska niekoľko ruských ozbrojených skupín bojujúcich na strane Ukrajiny. "Vzhľadom na súčasnú situáciu sme sa rozhodli, že nákupné centrá v Belgorode a Belgorodskom okrese nebudú o nedeľu a pondelok v prevádzke," napísal na sociálnych sieťach gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.

Zároveň informoval o tom, že v pondelok a utorok zostanú zatvorené aj miestne školy. Gladkov predtým informoval, že sobotňajšie útoky na území Belgorodskej oblasti si vyžiadali dve obete a osem zranených. Na oblasť podľa neho útočili ukrajinské rakety aj drony.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu ráno informovalo, že nad Belgorodskou a Kurskou oblasťou bolo zostrelených viacero rakiet, riadených striel a dronov. V Ruskej federácii a na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny sa konajú trojdňové prezidentské voľby, od piatka do nedele. Putin v nich nemá prakticky žiadneho súpera a je teda isté, že bude znovuzvolený na ďalších šesť rokov.

​Rusko: Vládna strana údajne v druhý deň volieb čelila masívnemu kyberútoku

Vládna strana Jednotné Rusko v sobotu oznámila, že ju postihol masívny kybernetický útok. V Rusku pritom druhým dňom prebiehajú prezidentské voľby, v ktorých šéf Kremľa Vladimir Putin nemá skutočného súpera. Jednotné Rusko uviedlo, že čelí tzv. DDoS útoku, ktorého cieľom je znefunkčniť internetové služby prostredníctvom zahltenia.

Strana v záujme odvrátenia útoku odstavila všetku svoju digitálnu infraštruktúru, ktorá nie je nevyhnutná pre jej fungovanie. Na eliminácii útoku pracujú aj experti telekomunikačného dozorného úradu Roskomnadzor. Webové stránky Jednotného Ruska boli v sobotu dopoludnia napriek ohlásenému kyberútoku dostupné. Kto by za ním mohol stáť, nebolo bezprostredne jasné. Podľa ruských úradov došlo už v piatok ku viacerým DDoS útokom na hlasovací systém v Moskve, ktoré sa vraj podarilo úspešne odvrátiť.

Vojaci previezli do Českej republiky troch zranených humanitárnych pracovníkov

České vojenské lietadlo Casa dnes z poľského Řešova prepravil do Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe troch českých humanitárnych pracovníkov, ktorí utrpeli vážne zranenia pri dopravnej nehode na Ukrajine. Napísal to dnes server Novinky. 

Z Ukrajiny previezli zranených Čechov sanitky do Řešova, odkiaľ ich do Česka prepravil vyslané armádne lietadlo. Pri nehode bol zranený ešte štvrtý človek, podľa Noviniek to nebol český občan a zrejme zostal na Ukrajine. 

Ruské úrady oznámili, že zatkli Rusa, ktorý na pokyn Kyjeva mal útočiť na vlaky

Ruská tajná služba FSB v sobotu oznámila, že zadržala ruského občana podozrivého z prípravy útokov na vlaky mieriace s vojenským nákladom na Ukrajinu. Muž bol podľa FSB naverbovaný a vyškolená ukrajinskou rozviedkou, informovala agentúra Interfax.

Ruský občan narodený v roku 1962 plánoval na pokyn ukrajinskej vojenskej rozviedky teroristické útoky zamerané na železničný uzol Transsibírskej magistrály vo Sverdlovskej oblasti na Urale, uviedla FSB. "Muž bol naverbovaný ukrajinskou rozviedkou v meste Ľvov, prešiel výcvikom pre sabotáže a potom bol vyslaný do Ruska, aby páchal teroristické činy. S pomocou podomácky vyrobených zariadení mal za úlohu vykoľajovať vlaky prevážajúce náklad v rámci špeciálnej vojenskej operácie," oznámila ruská tajná služba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy