Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
751. deň na Ukrajine: Pri hlasovacej miestnosti na Ukrajine explodovala výbušnina
Zdielať na

751. deň na Ukrajine: Pri hlasovacej miestnosti na Ukrajine explodovala výbušnina

Zdroj: TASR

KYJEV / Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny v piatok explodovalo výbušné zariadenie, ale nikoho nezabilo. Štrnásť mŕtvych si vyžiadal piatkový raketový útok ruských síl na čiernomorské prístavné mesto Odesa na Ukrajine. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia. Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že jeho armáda odpovie na sériu ukrajinských útokov na Rusko. Označil ich za pokus Kyjeva vykoľajiť prezidentské voľby. Moskva v piatok uviedla, že odrazila všetky pokusy proukrajinských bojovníkov o obsadenie územia v ruských pohraničných oblastiach. Tri deti prišli o život v piatok v dôsledku ukrajinského ostreľovania v meste Doneck v ruskom okupovanej rovnomennej oblasti na východe Ukrajiny.

​Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny explodovala výbušnina

Incident sa stal v meste Skadovsk v južnej časti Chersonskej oblasti a výbuch oznámili predstavitelia podporovaní Kremľom. "V Skadovsku bolo výbušné zariadenie umiestnené do smetného koša pred hlasovacou miestnosťou. Explodovalo. Nie sú mŕtvi, ani zranení," uviedla Moskvou zriadená volebná komisia v okupovanej Chersonskej oblasti.

Ruské sily tiež oznámili, že Kyjev ostreľoval hlasovacie miestnosti v okupovanom meste Kachovka v Chersonskej oblasti. V Ruskej federácii a na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny sa konajú trojdňové prezidentské voľby, od piatka do nedele. Kandiduje v nich prezident Vladimir Putin, ale keďže nemá prakticky žiadneho súpera, je isté, že bude viesť Rusko ďalších šesť rokov.

Ukrajina: Ruský raketový útoku na Odesu si vyžiadal 14 mŕtvych

"V dôsledku ruského raketového útoku zahynulo 14 ľudí vrátane zdravotníka a záchranára. Ďalších 46 osôb vrátane siedmich zamestnancov štátnej pohotovostnej služby utrpelo zranenia," uviedol na platforme Telegram gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Prvá raketa podľa AP zasiahla obytné domy a keď na miesto prišli záchranné zložky, dopadla tam druhá strela, spresnili úrady.

Poškodených zostalo najmenej desať domov, pričom v dôsledku útoku na mieste vypukol aj požiar, dodal Kiper s tým, že Odeskej oblasti vyhlásia v sobotu deň smútku.

Putin prisahal odvetu za ukrajinské útoky na Rusko

Ruské pohraničné oblasti sa tento týždeň stali terčom smrtiaceho ukrajinského ostreľovania a zažili aj opakované prieniky skupín vytvorených z protikremeľsky naladených Rusov. "Tieto útoky nepriateľa nie sú a nezostanú nepotrestané," vyhlásil Putin v príhovore, odvysielanom v televízii, na stretnutí so svojou bezpečnostnou radou.

"Som si istý, že naši ľudia, ruský ľud, na to odpovie ešte väčšou jednotou," dodal. Putin tvrdil, že ukrajinské útočné skupiny sa pokúšali ovládnuť ruské územie najmenej trikrát v pohraničnej Belgorodskej oblasti a tiež v susednej Kurskej oblasti. "Toto je pokus o zasahovanie do prezidentských volieb," povedal Putin. Tvrdil tiež, že ruskí vojaci vytlačili tieto ukrajinské sily z Kurskej aj Belgorodskej oblasti a že systémy ruskej protivzdušnej obrany zostrelili najviac projektilov vypálených silami Kyjeva.

Rusko už pred Putinovým príhovorom oznámilo, že diverzným a prieskumným skupinám sa nepodarilo dostať na ruské územie. 

Moskva tvrdí, že zmarila pokusy proukrajinských militantov o prienik do Ruska

"Za uplynulé tri dni, od 12. do 14. marca, vojaci ruských ozbrojených síl zmarili všetky pokusy ukrajinských militantov preraziť na územie Belgorodskej a Kurskej oblasti v Ruskej federácii," uviedol ministerstvo obrany v Moskve v piatkovom vyhlásení. Kým ruská strana tvrdí, že diverzným a prieskumným skupinám sa nepodarilo dostať na ruské územie, predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov uviedol, že sabotážne skupiny zmenili spomínané dve pohraničné oblasti Ruska - Belgorodskú a Kurskú - na "zóny aktívnych bojových operácií".

Ruské úrady: Tri deti prišli o život v Donecku pri ukrajinskom ostreľovaní

"V dôsledku barbarského ostreľovania počas noci sme zaznamenali zásah domu v obytnej zóne," uviedol na sociálnej sieti Telegram Moskvou dosadený starosta Donecka Alexej Kulemzin. Spresnil, že o život prišli dve dievčatá narodené v rokoch 2007 a 2021 a chlapec narodený v roku 2014. Ruské sily minulý mesiac obsadili mesto Avdijivka, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov od Donecka. Vytláčanie ukrajinských síl z týchto oblastí podľa ich slov pomáha chrániť obyvateľov Ruskom kontrolovaných oblastí pred delostreleckými útokmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy