Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
748. deň na Ukrajine: Proukrajinské milície obsadili pohraničnú dedinu v Rusku
Zdielať na

748. deň na Ukrajine: Proukrajinské milície obsadili pohraničnú dedinu v Rusku

Zdroj: TASR

MOSKVA/KYJEV / Skupine dobrovoľníkov bojujúcich na strane Ukrajiny sa v utorok 12. marca podarilo obsadiť pohraničnú dedinu Ťotkino v ruskej Kurskej oblasti. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

Polovojenské organizácie, ktoré bojujú na strane Ukrajiny a tvoria ich prebehlíci z ruských ozbrojených síl a ruskí dobrovoľníci, tvrdia, že v utorok 12. marca podnikli ďalší výpad z Ukrajiny do pohraničia na západe Ruska. Na svojich stránkach na platforme Telegram to oznámili skupiny légia Sloboda Ruska a Sibírsky prápor. 

Výpad môže súvisieť s voľbami

Britská stanica BBC doplnila, že ruskí vojenskí blogeri a spravodajský server Baza informovali, že pri obci Ťotkino v Kurskej oblasti, ktorá sa nachádza na hranici s Ukrajinou, došlo v utorok ráno k prestrelke i delostreleckej paľbe. Incident v súvislosti s touto obcou neskôr potvrdil aj gubernátor oblasti Roman Starovojt: priznal, že "došlo k pokusu sabotážnej prieskumnej skupiny o prienik", a potvrdil aj prestrelku. K žiadnemu cezhraničnému prieniku však nedošlo, tvrdí Starovojt.

Podľa Reuters mnohé nasvedčuje tomu, že tento cezhraničný výpad súvisí s prezidentskými voľbami v Rusku, ktoré sa budú konať tento víkend. "Ľudia budú voliť, koho chcú, nie toho, koho musia. Rusi budú žiť slobodne," uviedla Légia Sloboda Ruska. Spolu s Ruským dobrovoľníckym zborom sa prihlásili k zodpovednosti aj za iné preniky z Ukrajiny na územie Ruska.

Obsadili pohraničnú dedinu

"Obec Ťotkino v Kurskej oblasti je plne pod kontrolou ruských oslobodzovacích síl," napísala na sociálnej sieti Légia "Sloboda Ruska". Podľa jej vyhlásenia sa ruskí vojaci z tejto štvortisícovej dediny stiahli.

Ukrajinské ozbrojené sily popreli akúkoľvek účasť v ozbrojených prienikoch týchto "nezávislých organizácií" do Ruska. Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Andrij Jusov pripomenul, že tieto ozbrojené skupiny sa skladajú z ruských občanov, a teda operujú na vlastnom území. Rusko okrem toho v utorok oznámilo, že Ukrajina na ciele v Rusku zaútočila 25 dronmi. Útok sa vraj podarilo odvrátiť, avšak na sociálnych sieťach sa začali šíriť videá údajne zachytávajúce požiare v ruských ropných zariadeniach.

V Kursku uzavreli školy

Ruské úrady do konca týždňa uzavreli školy v meste Kursk v reakcii na utorkové útoky dronov a proukrajinských síl v Kurskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "V spojitosti s nedávnymi udalosťami som sa rozhodol nariadiť na školách dištančnú výučbu," uviedol na sociálnej sieti primátor oblastnej metropoly Kursk Igor Kucak. Opatrenie bude v platnosti do piatku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy