Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
746. deň na Ukrajine: Nikdy nevztýčime bielu vlajku, reagoval Kyjev na vyjadrenia pápeža
Zdielať na

746. deň na Ukrajine: Nikdy nevztýčime bielu vlajku, reagoval Kyjev na vyjadrenia pápeža

KYJEV / ​Ukrajina nikdy nevztýči bielu vlajku, reagoval Kyjev na vyjadrenia pápeža. Ukrajinské ostreľovanie Kurskej oblasti si vyžiadalo jednu obeť, tvrdí Rusko. Ukrajina zostrelila v noci 35 ruských dronov. Pri Petrohrade horel sklad, obrana v Leningradskej oblasti zostrelila dron.

​Ukrajina nikdy nevztýči bielu vlajku, reagoval Kyjev na vyjadrenia pápeža

Ukrajina v nedeľu (10. 3.) kritizovala výzvu pápeža Františka na vyjedávanie s Ruskom dva roky po začiatku vojenskej invázie Moskvy s tým, že sa "nikdy nevzdá", informuje TASR podľa agentúry AFP. "Naša vlajka je žlto-modrá. Toto je vlajka, s ktorou žijeme, zomierame a víťazíme. Nikdy nevztýčime žiadne iné vlajky," napísal na sociálnych sieťach ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Jeho vyjadrenia prišli v reakcii na rozhovor, v ktorom pápež František uviedol, že Kyjev "by mal mať odvahu vztýčiť bielu vlajku".

Pápež to povedal v rozhovore pre švajčiarsku televíznu stanicu, ktorý má byť odvysielaný neskôr tento mesiac, úryvok z neho však bol zverejnený už v sobotu.
Kuleba zároveň vyzval Svätú stolicu, aby "neopakovala historické chyby", pričom v súvislosti s bielou vlajkou poukázal na "stratégiu Vatikánu z prvej polovice dvadsiateho storočia".

Šéf ukrajinskej diplomacie tiež pozval Františka na návštevu Ukrajiny, ktorá by podľa jeho slov bola prejavom podpory pre všetkých ukrajinských kresťanov.
Pápežove slová kritizoval v nedeľu aj poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, všíma si agentúra AP. "A čo tak, pre vyváženosť, povzbudiť Putina, aby mal odvahu stiahnuť svoju armádu z Ukrajiny? Mier by nastal okamžite bez potreby rokovaní," napísal v príspevku na sociálnej sieti.

Na pápežove vyjadrenia reagoval v nedeľu aj Vatikán, podľa ktorého František nežiada Ukrajinu, aby sa vzdala. Vyzýva skôr na prímerie a odvahu na rokovania, uviedol hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Ukrajinské ostreľovanie Kurskej oblasti si vyžiadalo jednu obeť, tvrdí Rusko

Jednu obeť si vyžiadalo v nedeľu ukrajinské ostreľovanie dediny v ruskej Kurskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Roman Starovojt. TASR informuje podľa agentúry AFP. "Dnes bola z Ukrajiny ostreľovaná dedina Kubalki v Glušovskom dištrikte," uviedol na sociálnej sieti Starovojt. Ako spresnil, v dôsledku ostreľovania začala horieť obytná budova a o život prišla miestna obyvateľka. Jej manžel mal utrpieť rozsiahle popáleniny. Gubernátor Kurskej oblasti neskôr uviedol, že ukrajinský dron spadol aj na sklad ropy v meste Kursk, píše AFP. 

Ruské ministerstvo obrany tiež vo vyhlásení dodalo, že boli zneškodnené dva drony nad pohraničnou Belgorodskou oblasťou. Moskva v sobotu uviedla, že nad svojimi južnými oblasťami zneškodnila dovedna 47 ukrajinských bezpilotných lietadiel, dodáva AFP.

Ukrajina zostrelila v noci 35 ruských dronov

Ukrajinská vzdušná obrana zachytila a zničila v noci na nedeľu 35 z 39 dronov, ktoré vypustilo Rusko smerom na územie Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a AFP. "Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí dosiahli tento výsledok," uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na sociálnej sieti Telegram.

Bezprostredne neboli hlásené nijaké obete droných útokov. Najmenej deväť zranených si však v meste Myrnohrad v Doneckej oblasti vyžiadal ruský raketový útok. "Rusko vypálilo na Myrnohrad tri rakety S-300. Najmenej deväť ľudí vrátane jedného teenagera utrpelo zranenia," uviedol ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Dodal, že pri útoku bolo poškodených najmenej deväť výškových budov.

Pri najnovšom ruskom dronovom útoku bola tiež podľa ukrajinskej armády zasiahnutá industriálna budova v Odeskej oblasti na juhu krajiny. Ďalší útok zase poškodil elektrické vedenie v susednej Mykolajivskej oblasti. Ukrajinská vzdušná obrana pritom zostrelila drony celkovo nad desiatimi ukrajinskými oblasťami.
Drony Šáhid iránskej výroby ruská armáda údajne vypustila z ruského pobrežia Azovského mora a z Krymského polostrova. Rusko okrem toho vypálilo aj niekoľko rakiet S-300 na pozemné ciele v Charkovskej a Doneckej oblasti, píše DPA.

K simultánnemu ukrajinskému dronovému útoku prišlo v noci na nedeľu aj na ruskú pohraničnú Kurskú oblasť, oznámil tamojší gubernátor Roman Starovojt.
Okrem pozemných bojov na juhu a východe Ukrajiny podnikajú obe strany stále častejšie aj dronové útoku. Počas uplynulého týždňa pritom dochádzalo k dronovým útokom, ktoré podnikali obe strany, takmer každú noc.

Pri Petrohrade horel sklad, obrana v Leningradskej oblasti zostrelila dron

Rozsiahly požiar v nedeľu popoludní zničil sklad v priemyselnej oblasti na okraji Petrohradu. Príčina je zatiaľ nejasná, dvaja ľudia boli so zraneniami hospitalizovaní, informovalo dnes ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti. Požiar prepukol v hale pri diaľnici vedúcej z Petrohradu na juhozápad. Hasiči dostali oznámenie o ohni o 14.47 h miestneho času (12.47 h SEČ), oheň sa odvtedy rozšíril na plochu 1000 metrov štvorcových. Vysoký stĺpec dymu bol vidieť z centra mesta. Plamene sa podľa ministerstva podarilo lokalizovať, okresné úrady príčinu vyšetrujú.

Ruské ministerstvo obrany zároveň v tlačovej správe uviedlo, že okolo 18.00 h miestneho času (16.00 h SEČ) zničilo nad Leningradskou oblasťou dron. Podľa gubernátora Alexandra Drozdenka, že bezpilotné lietadlo obrana zostrelila pri obci Fornosovo, zhruba 40 kilometrov južne od centra Petrohradu bez toho, aby jeho dopad spôsobil škody alebo si vyžiadal obete.

Leningradská oblasť aj Petrohrad sa od začiatku tohto roka opakovane stali cieľom útokov dronov z Ukrajiny, proti ktorej vedie Rusko vojnu. Ruské úrady spravidla oficiálne ukrajinské útoky v tejto oblasti bezprostredne nepotvrdzujú, o dronoch ale inak hovoria nezávislé médiá. Tá však zatiaľ v tomto prípade o bezpilotných lietadlách nepíšu.

Nejasnosti panujú aj ohľadom obmedzenia prevádzky letiska Pulkovo, ktoré trvalo zhruba hodinu a pol. Ruské letecké úrady ako dôvod uviedli "zabezpečenie bezpečnej prevádzky civilných lietadiel". Ruské médiá poznamenali, že spomínaný požiar haly prepukol neďaleko letiska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy