Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
745. deň na Ukrajine: Rusko v noci údajne zostrelilo 47 útočiacich dronov
Zdielať na

745. deň na Ukrajine: Rusko v noci údajne zostrelilo 47 útočiacich dronov

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko v noci čelilo masívnemu dronovému útoku. Podľa ruského ministerstva obrany zostrelili 47 ukrajinských dronov. Na Ukrajine došlo k ostreľovaniu obce Červonohryhorivka, ktorá leží na brehu rieky Dneper. To si vyžiadalo aj jednu smrteľnú obeť. Poľský minister zahraničia Sikorski uviedol, že si vie predstaviť vojakov NATO na Ukrajine

​Rusko tvrdí, že v noci zostrelilo 47 ukrajinských dronov

Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu vo viacerých oblastiach na juhozápade krajiny 47 ukrajinských dronov, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Miestni predstavitelia hlásili najmenej jednu zranenú osobu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Systémy protivzdušnej obrany ruskej armády zachytili a zničili jeden dron v Belgorodskej, dva v Kurskej, tri vo Volgogradskej a 41 v Rostovskej oblasti, tvrdí ruský rezort obrany.

Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev v príspevku na sociálnej sieti napísal, že dronový útok zasiahol mesto Taganrog na pobreží Azovského mora. Dodal, že zranenia utrpel jeden záchranár. V meste Kursk bola v dôsledku útoku poškodená klinika, uviedol gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt. Zverejnil aj video, na ktorom je viditeľne poškodený vrch budovy. "Našťastie sú všetci nažive," povedal Starovojt.

Ukrajina: Pri ruskom útoku v Dnepropetrovskej oblasti zahynul 16-ročný chlapec

Jednu obeť a dvoch zranených si vyžiadali nočné ruské útoky na ukrajinskú Chersonskú a Dnepropetrovskú oblasť. Uviedli to miestni predstavitelia. V Dnepropetrovskej oblasti čelila ostreľovaniu obec Červonohryhorivka, ktorá leží na brehu rieky Deneper neďaleko mesta Nikopol, napísal v príspevku na platforme Telegram tamojší gubernátor Serhij Lysak. "Zahynul 16-ročný chlapec. Ďalšia 22-ročná osoba je v nemocnici," oznámil.

Dodal, že ruské sily pri ostreľovaní obce poškodili dom, elektrické vedenie a plynovod. Ruská armáda útočila aj na mesto Cherson, zranenia utrpel sedemročný chlapec, ktorý je pod lekárskym dohľadom a je mimo ohrozenia života, uviedli miestne úrady. Zverejnili aj video, ktoré zobrazuje poškodenú budovu a veľký kráter v jej blízkosti.

Ukrajinské vzdušné sily informovali, že nad Doneckou, Dnepropetrovskou a Poltavskou oblasťou zneškodnili 12 z 15 dronov, ktorými útočilo Rusko. Ukrajina v sobotu uviedla, že v Doneckej oblasti na východe krajiny evakuovali úrady z obcí neďaleko frontu takmer 200 ľudí vrátane 21 detí.

Poľský minister zahraničia Sikorski si vie predstaviť vojakov NATO na Ukrajine

Prítomnosť vojakov NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná, povedal poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski na konferencii o Poľsku ako členskom štáte Severoatlantickej aliancie. Na sociálnej sieti X o tom informovalo poľské ministerstvo zahraničia. Šéf poľskej diplomacie tiež uviedol, že víta myšlienku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý nevylúčil možnosť, že by na Ukrajinu boli vyslaní cudzí vojaci. "Prítomnosť síl NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná. Oceňujem iniciatívu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, pretože je o tom, že Putin má strach, nie že my máme z Putina strach," oznámil podľa ministerstva Sikorski.

Postoj Sikorského sa líši od pozície poľského premiéra Donalda Tuska, ktorý myšlienku vyslania poľských vojakov na Ukrajinu odmietol. Debata o možnosti pôsobenia vojsk NATO na Ukrajine sa rozhorela po tom, ako Macron na konferencii v Paríži na konci februára v odpovedi na otázku ohľadom prípadného vyslania francúzskych vojakov na Ukrajinu povedal, že nič nemožno vylúčiť. Šéf francúzskej diplomacie Stéphane Séjourné vzápätí spresnil, že by Paríž svojich vojakov na Ukrajinu neposlala bojovať, ale plniť iné úlohy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy