Skoro jasno
16°
Bratislava
Servác
13.5.2024
744. deň na Ukrajine: Rusko pokračovalo v dronových útokoch na Odesu
Zdielať na

744. deň na Ukrajine: Rusko pokračovalo v dronových útokoch na Odesu

Zdroj: TASR

KYJEV / Viacero ukrajinských regiónov čelilo aj počas uplynulej ruským dronom a delostreleckému ostreľovaniu. Z Charkovskej a Sumskej oblasti hlásia niekoľko obetí. Rozsiahly nálet dronov ohrozoval Odesu. Francúzsky minister obrany dnes oznámil, že francúzske zbrojárske spoločnosti vytvoria v spolupráci s ukrajinskými firmami najmenej tri závody na výrobu dronov a munície priamo na Ukrajine. Výrobu v nich plánujú spustiť už cez leto. Francúzsky prezident Macron vo štvrtok 7. marca pred šéfmi francúzskych politických strán potvrdil, že francúzska podpora Ukrajiny nie je ohraničená. Podľa šéfa tamojších komunistov Macron počíta aj s možnosťou priamej intervencie Západu, ak by Rusi prelomili ukrajinské obranné línie a ohrozovali by Kyjev a Odesu.

​Rusko na Ukrajinu zaútočilo skoro 40 dronmi, vzdušná obrana ich 33 zničila

Rusko v noci na piatok 8. marca na Ukrajinu zaútočilo 37 dronmi, z toho 33 protiletecká obrana napadnutej krajiny zneškodnila. O tom podľa ukrajinských médií informovalo ukrajinské letectvo. Pri ruskom útoku na Čuhujiv v Charkovskej oblasti bolo zranených päť ľudí, z toho dve deti. Šéf tohto regiónu Oleh Syněhubov vo štvrtok 7. marca neskoro večer informoval o dvoch mŕtvych v Kupjansku.

V Čuhujive je medzi zranenými 17-ročný chlapec a trojročné dieťa. Traja ľudia podľa Synehubova skončili v nemocnici. Pri útoku bol poškodený deväťpodlažný obytný dom, sklady, hotel a 13 áut. Čuhujiv leží na juhovýchod od Charkova. Ďalej na východ je Kupjansk, ktorý sa vo štvrtok stal cieľom raketového útoku, pri ktorom zomreli dvaja civilisti, muž a žena.

V Odeskej oblasti drony typu šáhed poškodili bližšie nešpecifikovaný objekt infraštruktúry, ktorý podľa miestnych úradov nebol v súčasnosti využívaný, píše server Ukrajinska pravda. Na mieste vypukol požiar. Informácie o zranených nie sú k dispozícii.

​Štvrtkový útok na ukrajinské Sumy zabil dvoch ľudí a 26 zranil, hlásia úrady 

Štvrtkový útok na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny zabil dvoch ľudí a 26 ďalších zranil, uviedla v piatok 8. marca po skončení záchranných prác sumská oblastná správa. Dvoch mŕtvych si podľa oznámenia gubernátora ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí okrem iného s ukrajinskou Sumskou oblasťou, vyžiadal ukrajinský dronový útok.

Útok v Sumách vo štvrtok 7. marca zasiahol okrem iného nemocnicu a školu. V nemocnici bolo poškodených 28 okien a dvoje dvere, zariadenie ale ďalej funguje a stará sa o pacientov, uviedla správa. Škody podľa nej tiež utrpela administratívna budova v regionálnom centre urgentnej medicíny.

Na ruskú Belgorodskú oblasť podľa tamojšieho gubernátora Vjačeslava Gladkova zaútočili ukrajinské sily tromi dronmi. Útok si podľa jeho tvrdenia vyžiadal životy dvoch ľudí a jedného ďalšieho človeka ťažko zranil.

Francúzske spoločnosti budú vyrábať vojenské zariadenia na ukrajinskom území

Francúzsko plánuje, že niektorí jeho výrobcovia zbraní budú vyrábať vojenské vybavenie priamo na ukrajinskom území, aby pomohli krajine vo vojne proti Rusku, uviedol v piatok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters. "Tri francúzske firmy nadviažu partnerstvá s ukrajinskými spoločnosťami, najmä v oblasti dronov a pozemného vybavenia, s cieľom vyrábať na ukrajinskom území náhradné diely a v budúcnosti možno aj muníciu," povedal šéf francúzskeho silového rezortu.

Lecornu zároveň v piatok 8. marca vyhlásil, že nasadenie západných bojových jednotiek na boj proti Rusku na Ukrajine nie je v pláne, ale proti ruskej vojenskej agresii je potrebné nájsť nové spôsoby boja, dopĺňa tlačová agentúra AFP. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo februári vyvolal šok, keď odmietol vylúčiť akúkoľvek možnosť vojenskej angažovanosti v tomto konflikte – vrátane vyslania západných vojsk.

​Biden znovu apeloval na podporu Ukrajine, tá podľa neho môže zastaviť Putina

Ukrajina môže zastaviť ruského prezidenta Vladimira Putina, keď dostane zbrane, ktoré potrebuje. Bez americkej podpory však bude ohrozená celá Európa. Povedal to americký prezident Joe Biden, ktorý na úvod svojho posolstva o stave únie znovu apeloval na uvoľnenie ďalších peňazí na pomoc krajine napadnutej Ruskom. Svojho predchodcu Donalda Trumpa Biden skritizoval za spochybňovanie princípu kolektívnej obrany NATO.

"Sloboda a demokracia čelí útoku, doma aj v zámorí," vyhlásil šéf Bieleho domu. Svoje vystúpenie v Kongrese začal slovami o tom, že podobne ako prezident Franklin Roosevelt počas druhej svetovej vojny prišiel zákonodarcov i verejnosť varovať, že Spojené štáty prežívajú neobyčajne vypätý moment.

"Dejiny nás sledujú. Keď Spojené štáty odídu, ohrozí to Ukrajinu,povedal o podpore napadnutej krajiny. Balík aktuálne blokuje republikánske vedenie v americkej Snemovni reprezentantov. Senát minulý mesiac schválil širší návrh zahŕňajúci asi 60 miliárd dolárov na podporu Kyjeva, predseda snemovne Mike Johnson ho ale odmieta predložiť na hlasovanie.

"Ukrajina môže zastaviť Putina, keď budeme stáť s Ukrajinou a poskytneme zbrane, ktoré potrebuje na svoju obranu," uviedol Biden. V opačnom prípade bude podľa neho ohrozená nielen Ukrajina, ale celá Európa a "slobodný svet".

Ukrajina dostane od EÚ v marci a apríli šesť miliárd eur, povedal Dombrovskis 

Ukrajina dostane v marci a v apríli od Európskej únie šesť miliárd eur finančnej pomoci. V piatok 8. marca to pri návšteve Kyjeva povedal podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Ide o peniaze z nedávno schváleného balíka, v ktorom je pre Ukrajinu 50 miliárd eur. Dombrovskis, ktorý má v komisii na starosť agendu obchodu, zároveň očakáva, že sa v apríli podarí definitívne schváliť obnovenie výnimiek z kvót a ciel pre ukrajinské poľnohospodárske produkty.

Ukrajina dostane v marci a v apríli od Európskej únie šesť miliárd eur finančnej pomoci. V piatok to pri návšteve Kyjeva povedal podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Ide o peniaze z nedávno schváleného balíka, v ktorom je pre Ukrajinu 50 miliárd eur. Dombrovskis, ktorý má v komisii na starosť agendu obchodu, zároveň očakáva, že sa v apríli podarí definitívne schváliť obnovenie výnimiek z kvót a ciel pre ukrajinské poľnohospodárske produkty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy