Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
742. deň na Ukrajine: Rusko útočilo neďaleko konvoja počas návštevy gréckeho premiéra v Odese
Zdielať na

742. deň na Ukrajine: Rusko útočilo neďaleko konvoja počas návštevy gréckeho premiéra v Odese

Zdroj: TV JOJ

KYJEV / Ukrajinská Odesa čelila v stredu 6. marca predpoludním ďalšiemu ruskému raketovému útoku. A to v čase, keď do mesta na neohlásenú návšteve dorazil ukrajinský prezident Zelenskyj aj grécky premiér Mitsotakis. Podľa gréckych médií došlo k výbuchu aj neďaleko konvoja ukrajinského prezidenta. Obe delegácie sú v poriadku. Zelenskyj však informoval, že počas útoku došlo v meste k obetiam na životoch. Manželka ukrajinského prezidenta Zelenského odmietla pozvanie do Bieleho domu na prejav prezidenta Spojených štátov Bidena v Kongrese o stave únie. Dôvodom bola zrejme plánovaná prítomnosť manželky nedávno zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

​Rusko zaútočilo na Odesu počas návštevy Zelenského a Mitsotakisa

Juhoukrajinské prístavné mesto Odesa v stredu 6. marca zasiahli ruské strely, útok si vyžiadal mŕtvych a zranených. Na tlačovej konferencii s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom, ktorý Odesu navštívil, to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Strely dopadli neďaleko miesta, kde sa nachádzala kolóna s oboma lídrami, napísal grécky denník Preto Thema s odvolaním sa na zdroje blízke gréckej vláde.

Rusko začalo útok na Odesu o 11:43 miestneho času (10:43 SEČ), krátko pred stretnutím Zelenského s Mitsotakisom. Strely dopadli asi 150 metrov od miesta, kde sa v tom čase nachádzala grécka delegácia aj Zelenského kolóna. Nie je jasné, kde presne bol v tom čase Zelenskyj, píše server Meduza.

Z gréckej delegácie nikto nebol zranený, uviedli zdroje denníka Preto Thema. "Všetci sme v poriadku," povedal člen gréckeho kabinetu Stavros Papastavru. Útok neskôr na tlačovej konferencii po rokovaní s Mitsotakisom potvrdil aj Zelenskyj, podľa ktorého sú v meste v dôsledku útoku mŕtvi a zranení. Podrobnosti neuviedol.

Ukrajina aj Rusko informujú o náletoch nepriateľských dronov na svoje územie

Dva ukrajinské drony zaútočili na sklad s palivom v jednom z najväčších ruských závodov na spracovanie železnej rudy, uviedli podľa agentúr ruskí predstavitelia a majiteľ podniku. Médiá po prvom hlásenom údere bezpilotného lietadla na Michajlovskij závod v Kurskej oblasti informovali o požiari nádrže s palivom. Zatiaľ nie sú správy o obetiach a podnik podľa hovorcu normálne funguje. Ukrajinské letectvo ráno uviedlo, že v noci na stredu zneškodnilo 38 zo 42 útočných dronov vyslaných Ruskom. Ukrajinci hlásia sedem zranených po ruskom údere.

"V dôsledku útoku dronu v Železnogorskom okrese vzplanula palivová nádrž v sklade pohonných hmôt a mazív v Michajlovskom ťažobnom a spracovateľskom závode," uviedol podľa agentúry Reuters majiteľ podniku, ťažobný a oceliarsky gigant Metalloinvest. Ruská agentúra TASS približne o dve hodiny neskôr s odvolaním sa na gubernátora Kurskej oblasti Romana Starovojta informovala o útoku druhého dronu. Hovorca Metalloinvestu po druhom údere uviedol, že podnik funguje normálne.

Ukrajinské letectvo informovalo o útoku desiatok ruských dronov. "V Dnipropetrovskej, Odeskej, Chersonskej, Chmelnyckej, Čerkaskej, Charkovskej, Vinnyckej a Sumskej oblasti bolo zničených 38 dronov Šáhed," uviedli vzdušné sily. Rusko podľa nich útočilo tiež pomocou striel S-300, v ich prípade sa Kyjev o likvidácii nezmieňuje.

​Zelenská odmietla pozvanie na Bidenov prejav, zrejme tam nechcela byť s Navalnou

Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská odmietla pozvanie Bieleho domu na tradičné vystúpenie amerického prezidenta Joea Bidena v Kongrese, takzvané posolstvo o stave únie. Pre Kyjev bola zrejme nepríjemná predstava, že pozvanie na akciu dostala aj Julija Navaľná, manželka nedávno zosnulého ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného, uviedol s odvolaním sa na nemenované zdroje list The Washington Post. Biely dom plánoval, že by ženy počas prejavu sedeli blízko seba a tiež v blízkosti americkej prvej dámy Jill Bidenovej.

Server Ukrajinska pravda však s odvolaním sa na ukrajinskú prezidentskú kanceláriu v reakcii na správu amerického listu napísal, že za odmietnutím Zelenskej je jej nabitý program. Dodal, že účasť na podujatí vo Washingtone by kolidovala s jej predtým naplánovanou návštevou detského domova v Kyjeve.

Ukrajinci sa pozerajú na Navalnú so skepsou, a to predovšetkým kvôli Navaľného výrokom ohľadom polostrova Krym, poznamenal The Washington Post. Po ruskej anexii ukrajinského Krymu v roku 2014, ktorú Západ vníma ako nezákonnú, Navaľnyj vyhlasoval, že polostrov zostane súčasťou Ruska a nebude v dohľadnej budúcnosti Ukrajine navrátený. Pripúšťal však, že jeho pripojenie k Rusku bolo porušením medzinárodného práva. Kyjev ale dal opakovane najavo, že sa nehodlá tohto svojho územia vzdať.

Zelenskyj nikdy nežiadal zapojenie cudzích vojsk, vyhlásil hovorca Bieleho domu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nikdy nežiadal, aby sa zahraničné vojská zapojili na Ukrajine do bojov s Ruskom, uviedol v utorok 5. februára hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Podľa agentúry AFP sa vyjadroval k výrokom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý na konci februára nevylúčil možnosť, že by na Ukrajinu boli vyslaní cudzí vojaci. Šéf francúzskej diplomacie Stéphan Séjourné vzápätí spresnil, že by Paríž svojich vojakov na Ukrajinu neposlala bojovať, ale plniť iné úlohy.

"Americké vojská sa na ukrajinskej pôde nezapoja. A viete, čo je zaujímavé? Prezident Zelenskyj to ani nežiada. Žiada vybavenie a schopnosti. Nikdy nevyzval k tomu, aby za jeho krajinu bojovali cudzie vojská," uviedol Kirby.

Väčšina západných krajín už podľa AFP avizovala, že vyslanie svojich armád na Ukrajinu neplánuje. Myšlienku vyslania svojich vojakov rázne odmietli USA, Nemecko, Poľsko, Taliansko, Británia alebo Česká republika. V podobnom zmysle ako Macron sa však vyjadrili estónska premiérka Kaja Kallasová alebo litovský minister obrany Arvydas Anušauskas.

​Rusko zrejme pokračuje v úderoch pomocou kĺzavých bômb na Ukrajine

Ruské bojové lietadlá zrejme pokračujú v pomerne vysokom počte úderov pomocou kĺzavých bômb na Ukrajine, hoci ukrajinskí predstavitelia hlásia zostrelenie radu ruských bombardovacích lietadiel v posledných týždňoch. Vo svojej poslednej analýze vývoja ruskej invázie na Ukrajinu to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred niekoľkými dňami uviedol, že jeho armáde sa od začiatku februára podarilo zničiť 15 ruských bojových lietadiel. Moskva to nekomentovala.

Denník The New York Times (NYT) neskôr uviedol, že ruská taktika sa mení a invázna armáda zintenzívňuje operácie vo vzduchu, pričom agresívnejšia letecká podpora pomohla ruským jednotkám nedávno postúpiť na východe Ukrajiny. Rusi použili údery kĺzavými bombami pri obsadení ukrajinskej Avdijivky v polovici februára a pravdepodobne sa snažia stratégiu zopakovať, aby podporili pokračujúce útočné operácie na iných miestach, píše ISW.

Tieto správy podľa ISW nasvedčujú tomu, že ruské letectvo udržiava vysoký počet úderov pomocou bojových lietadiel a je zrejme ochotné tolerovať riziká pre lietadlá. "Ruské velenie možno rozhodlo, že pozitívne účinky vyvolané takýmito leteckými operáciami prevažujú nad nákladmi," domnieva sa americký inštitút. Len o niekoľko dní skôr pritom informoval o zrejme "výraznom poklese" aktivity ruského letectva pri fronte, hoci upozorňoval, že nie je jasné, ako dlho to potrvá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy