Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V Česku zomrel 82-ročný pacient so záškrtom. Ide o prvé úmrtie od roku 1969
Zdielať na

V Česku zomrel 82-ročný pacient so záškrtom. Ide o prvé úmrtie od roku 1969

Zdroj: TASR

PRAHA / V Česku zomrel 82-ročný muž nakazený záškrtom, ide o prvé úmrtie na túto infekciu za 55 rokov. V tlačovej správe o tom v stredu 6. marca informoval Štátny zdravotný ústav (SZÚ). Choroba, proti ktorej sa deti povinne očkujú, sa v ČR dlho nevyskytovala. Vrátila sa v roku 2022, tento rok lekári evidujú šesť prípadov. Nákaza je podľa odborníkov liečiteľná antibiotikami, musia sa však odhaliť včas.

Muž z Prahy zomrel v jihlavskej nemocnici, podľa odborníkov mal pravdepodobne krčnú infekciu spôsobenú baktériou Corynebacterium diphtheriae. "Pacient netrpel žiadnym iným závažným ochorením, išlo o športovca a aktívne žijúceho seniora. Záškrt bol teda pravdepodobne priamou príčinou úmrtia," uviedla zástupkyňa vedúceho oddelenia epidemiológie infekčných chorôb SZÚ Katarína Fabiánová.

Pracovníkom nemocnice bolo nariadené užívanie antibiotík 

Kvôli riziku nákazy podľa SZÚ osoby, ktoré sa s mužom stretli v nemocnici, kontaktovala Krajská hygienická stanica kraja Vysočina v Jihlave. Pred svojou hospitalizáciou býval muž na svojej chalupe na Vysočine. "V mieste tohto prechodného pobytu vykonáva Krajská hygienická stanica kraja Vysočina epidemiologické vyšetrovanie, doteraz neboli odhalené žiadne rizikové kontakty," oznámila ČTK hovorkyňa krajských hygienikov Jana Böhmová.

Muž mal trvalý pobyt hlásený v Prahe, takže ďalšie vyšetrovanie prevzala Hygienická stanica Hlavného mesta Prahy. "Vyhľadala kontakty chorého a vykonala u nich protiepidemické opatrenia, a to vrátane vyšetrení. Úzkym kontaktom podali antibiotickú profylaxiu," uviedol SZÚ.

V roku 2022 sa práve na Vysočine vyskytol prvý prípad záškrtu po tridsiatich rokoch. Celkovo boli za posledné dva roky v regióne evidovaní dvaja pacienti so záškrtom. "Až do tohto prípadu," uviedla Böhmová. Hovorkyňa Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová ČTK povedala, že muž zomrel v utorok 5. marca ráno. Z preventívnych dôvodov bude 35 pracovníkov nemocnice, ktorí s ním prišli do kontaktu, užívať antibiotiká.

Očkovanie je povinné od roku 1946

V ČR sa deti očkujú proti záškrtu povinne od roku 1946. Je súčasťou takzvanej hexavakcíny podávanej v prvom roku života a poslednú dávku vakcíny dostanú medzi desiatym a jedenástym rokom života. Najčastejšie sa záškrt prejavuje ako ťažká angína s sivými pablanami, ktoré vedú k zúženiu hrtanu i hltanu a duseniu. Choroba je podľa SZÚ liečiteľná bežne dostupnými antibiotikami, musí byť ale lekárom odhalená včas.

Podľa správy SZÚ bolo v čase začatia očkovania okolo 10-tisíc prípadov za rok, postupne sa ich počet znižoval. Od 70. rokov minulého storočia ich bolo menej ako desať za rok, viac ako dva naposledy v roku 1985. Posledné prípady pred rokom 2022 sa objavili v roku 1995. V rokoch 2022 a 2023 ich potom bolo spolu 12.

Lekári odporúčajú preočkovanie

Pre navodenie kolektívnej imunity je potrebná preočkovanosť nad 85 %, s vekom ale ochrana slabne. Odborníci preto odporúčajú preočkovanie v 25 a v 40 rokoch. "Vývoj znovu ukazuje na dôležitosť preočkovania proti záškrtu v dospelosti. Vzhľadom na rýchlo rastúce počty prípadov čierneho kašľa a zároveň stále aktuálnu možnosť nákazy záškrtom je ideálne nechať sa preočkovať v dospelosti trojkombináciou, a to proti tetanu, čiernemu kašľu a záškrtu," uviedla riaditeľka SZÚ Barbora Macková.

Pre obavy zo šírenia čierneho kašľa, ktorého lekári zaznamenali tento rok už takmer 1 700 prípadov, je však vakcín v súčasnosti nedostatok. Napríklad praktická lekárka Ľudmila Bezdíčková na sociálnej sieti uviedla, že lekári ich nemôžu od distribútorov objednať. Znovu dostupné by podľa nej mali byť v apríli či máji. Či sa o zabezpečenie vakcín podobne ako pri nedostupných liekoch snaží ministerstvo zdravotníctva, ČTK zisťuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy