Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
739. deň na Ukrajine: Krvavý útok v Odese odhalil nové skutočnosti
Zdielať na

739. deň na Ukrajine: Krvavý útok v Odese odhalil nové skutočnosti

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruská protivzdušná obrana zničila 38 ukrajinských dronov nad polostrovom Krym. Na ukrajinských a ruských sociálnych sieťach sa predtým objavili správy o silných výbuchoch v blízkosti prístavu Fedosija a ropného skladu. Most, ktorý spája Krym s pevninským Ruskom, bol na niekoľko hodín uzavretý. Počet obetí včerajšieho ruského útoku na obytnú štvrť v ukrajinskej Odese sa zvýšil na desať. O život prišli aj tri deti vrátane 8-mesačného bábätka. Ruský útok dronmi zasiahol viacpodlažnú bytovku, následkom čoho sa zrútilo niekoľko pochodí.

​Ruská armáda hlási zničenie 38 dronov nad anektovaným Krymom

Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili v noci na nedeľu nad polostrovom Krym okupovaným Ruskom 38 ukrajinských dronov. TASR o tom informuje na základe správy ruskojazyčného vysielania televízie BBC odvolávajúceho sa na správu agentúry RIA Novosti.
"Dnes v noci bol zastavený pokus kyjevského režimu o vykonanie teroristického útoku 38 bezpilotnými lietadlami na objekty na území Ruskej federácie. Všetky ukrajinské bezpilotné lietadlá zničili systémy protivzdušnej obrany nad územím Krymskej republiky," uviedlo ruské ministerstvo obrany na platforme Telegram.

Oleg Krjučkov, poradca Moskvou dosadeného guvernéra Krymu Sergeja Aksionova pre informačnú politiku, predtým na Telegrame uviedol, že na Krymskom moste spájajúcom polostrov s pevninským Ruskom bola na dve hodiny pozastavená doprava. V telegramových skupinách sa objavili informácie o výbuchoch v blízkosti ropného skladu pri krymskom meste Feodosija. Oficiálne miesta sa k týmto správam nevyjadrili. 

Počet obetí ruského útoku na ukrajinskú Odesu stúpol na desať

Počet obetí ruského útoku na obytný dom ukrajinskú Odesu z noci z piatka na sobotu stúpol na desať. Oznámil to dnes šéf správy Odeskej oblasti Oleh Kiper po tom, čo záchranári našli ďalšie telá, naposledy matky a dieťaťa. Taktiež v noci na dnes musel byť vo viacerých oblastiach napadnutej krajiny vyhlásený letecký poplach.

Útok dronmi na prístavnú Odesu v sobotu spôsobil zrútenie časti niekoľkopodlažného bytového domu, v ktorého troskách počas dňa záchranári postupne nachádzali jednotlivé obete. Na dnešok bol v Odese vyhlásený deň smútku. "Telo ďalšieho mŕtveho nehovorte práve nájdené vedľa tela ženy. Podľa predbežných odhadov dieťaťa nebol ani rok. Záchranári pokračujú v prehľadávaní sutín," uviedol Kiper na platforme Telegram. Úrad ukrajinského generálneho prokurátora uviedol, že osemmesačné dieťa je jedným z troch detí, ktoré pri útoku zahynuli.

Nemecko: Putin proti nám vedie informačnú vojnu, tvrdí minister obrany Pistorius

Ruský prezident Vladimir Putin sa zverejnením odpočúvaného rozhovoru vysokopostavených predstaviteľov nemeckého letectva o Ukrajine snaží zasiať v krajine rozkol, uviedol v nedeľu nemecký minister obrany Boris Pistorius. TASR informuje podľa agentúr DPA a AFP. "Je to o využití tejto nahrávky na našu destabilizáciu a znepokojenie," podotkol Pistorius. Zároveň uviedol, že ide o "hybridný útok Ruska" a vyjadril nádej, že "Putinovi sa to nepodarí".

"Je to súčasť informačnej vojny, ktorú Putin vedie," povedal nemecký minister obrany v Berlíne. "Ide o rozkol. Ide o to, aby bola podkopaná naša jednota. A preto by sme na to mali reagovať obzvlášť obozretne, avšak nemenej odhodlane," dodal.
Podľa Pistoriusa ide Putinovi aj o vnesenie rozkolu do vnútornej politiky Nemecka a zdôraznil, že sa krajina nesmie "nechať Putinom oklamať", cituje DPA. Podľa Pistoriusa nešlo o náhodu, že že Rusi zverejnili nahrávku na konci týždňa, ktorý bol z pohľadu Kremľa plný kritických udalostí - konal sa napríklad pohreb Putinovho kritika Alexeja Navaľného, píše denník Bild.

Šéf rezortu obrany zároveň uviedol, že doposiaľ nemá vedomosť o žiadnych ďalších možných únikoch alebo odpočúvaní telefonátov. Vyjadril očakávanie, že v prvých dňoch nasledujúceho týždňa budú známe výsledky interného vyšetrovania incidentu - okrem iného aj to, či bola na na spomínaný rozhovor zvolená vhodná platforma.

Britský veľvyslanec kritizoval postoj Slovenska k vojne proti Ukrajine

Britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker ostro kritizoval postoj Bratislavy k ruskej vojne proti Ukrajine. Nepriamo sa ohradil predovšetkým proti vyjadreniam premiéra Roberta Fica. Prekvapili ho vraj vyjadrenia o tom, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine. Slovensko odmieta poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc. Slovenský premiér Robert Fico pri stretnutí premiérov visegrádskej skupiny v Prahe tento týždeň napríklad označil za "militantný" pondelkový summit v Paríži o pomoci Ukrajine. "Nepočul som tam jediné slovo o mieri a mierových rokovaniach," povedal.

​Veľvyslanec Baker vo videu zverejnenom na sieti X povedal, že ho v posledných dňoch prekvapili vyjadrenia o tom, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine. Pripomenul tiež, že Slovensko je súčasťou Západu, vrátane NATO a EÚ. Fico uviedol, že ho šokovalo, ako o politike jeho vlády hovorí britský veľvyslanec

Súvisiace články

Najčítanejšie správy