Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Záchranná akcia v Tatrách: Česká turistka prežila 80-metrový pád
Zdielať na

Záchranná akcia v Tatrách: Česká turistka prežila 80-metrový pád

VYSOKÉ TATRY / O neuveriteľnom šťastí môže hovoriť česká turistka, ktorá vo Vysokých Tatrách prežila 80-metrový pád. Ako prví jej pomáhali náhodní svedkovia. Medzi nimi bola aj Slávka, ktorá nám o tom porozprávala. V reportáži vyššie si môžete pozrieť autentické zábery priamo z miesta nešťastia ešte pred príchodom záchranárov.

"Je to obrovský šok a je veľmi ťažké zachovať chladnú hlavu, nezľaknúť sa," opísala Slávka, ktorá bola priamym svedkom pádu českej turistiky z Jazernej steny. Práve bola s kamarátmi na skialpinistickej túre. 

Celý rozhovor so Slávkou, svedkyňou pádu, si môžete pozrieť tu:

​​Netuší, prečo Češka spadla, ale na tú bezmocnosť, keď vidíte niekoho padať a nemôžete zasiahnuť, nikdy nezabudne. "V prvom momente som bola presvedčená o tom, že ten človek to nemohol prežiť. Ale keď sme počuli krik, tak sa naštartoval adrenalín," opísala Slávka. Spolu s kamarátmi sa ponáhľali k zranenej a okamžite začali poskytovať prvú pomoc. Žena s nimi komunikovala. Zateplili ju, udržali pri vedomí a zavolali horskú službu.

Aj pre záchranárov bolo prekvapením, že žena 80-metrový pád vôbec prežila. "Zvyčajne pád z takejto výšky býva smrteľný," uviedol Peter Tomko, záchranár HZS Vysoké Tatry. V oblasti Jazernej steny totiž končia pády tragicky. Ženu pravdepodobne zachránil mäkký snehový prevej, do ktorého dopadla.

Záchranári sa ponáhľali pomôcť

K zranenej bola najprv spustená lekárka. "Pri príchode lekárky bola turistka pri vedomí, komunikovala. Utrpela viaceré poranenia najmä v oblasti chrbtice a dolných končatín," priblížila Zuzana Turočeková, hovorkyňa VZZS ATE Poprade. Medzitým už vrtuľník priviezol na miesto aj horských záchranárov. "My sme prišli a pripravili pacientku na transport. Svedkovia urobili výbornú prácu, že nachystali zlaňovacie stanovište," doplnil Tomko. Po ošetrení v teréne bola pacientka prevezená do nemocnice.

Veľký obdiv si tentokrát zaslúžia samotní svedkovia

Dokázali, že po horách chodia stále dobrí ľudia, ktorí neváhajú poskytnúť aj cudziemu človeku v núdzi tú najdôležitejšiu a najrýchlejšiu kamarátsku pomoc. Slávka a jej kamaráti sa napriek tomu za hrdinov nepovažujú. Ľuďom radia, aby mali odvahu ľuďom pomáhať. Zdôrazňujú, že v horách treba mať so sebou okrem kvalitného vybavenia aj dobre vybavenú lekárničku, ktorú vedia aj použiť.

HZS upozorňuje návštevníkov hôr, že vo vyšších polohách po ochladení je terén silne zľadovatený. Pohyb v takýchto podmienkach si vyžaduje skúsenosti a použitie zimnej výzbroje, ako mačky a čakan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy