Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Envirorezort zverejnil Manuál pre ochranný odstrel medveďa hnedého
Zdielať na

Envirorezort zverejnil Manuál pre ochranný odstrel medveďa hnedého

BRATISLAVA / Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zverejnilo Manuál pre ochranný odstrel medveďa hnedého. Veliteľom zásahu bude člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého alebo určený zamestnanec Štátnej ochrany prírody SR, správy národných parkov alebo chránených oblastí. Ako z materiálu vyplýva, v prípade synantropného jedinca sa jeho bezpečný odstrel môže udiať aj v intraviláne samosprávy. Manuál platí od 1. marca.

Celý manuál si môžete prečítať TU.

"K usmrteniu identifikovaného problémového jedinca medveďa hnedého odstrelom môže vykonávateľ pristúpiť len na základe priameho pokynu veliteľa zásahu v prípade, ak je priamo zúčastnený pri odstrele, alebo na základe preukázateľného pokynu veliteľa zásahu, a to formou sms alebo mailu," uviedol envirorezort. V každom jednotlivo posudzovanom prípade musí ísť podľa MŽP o identifikovaného problémového medveďa, ktorého správanie spĺňa stupne: extrémne vysoké riziko, vysoká miera rizika a významná miera rizika.

​Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) na začiatku februára upozornil, že manuál sa netýka plošného odstrelu, ale zásahu v krízových situáciách, keď sa dostane medveď do intravilánu a predstavuje reálne nebezpečenstvo pre ľudí a ich majetok. "V danom prípade vydá výnimku na odstrel envirorezort a zároveň musí dať výnimku okresný úrad, ktorý preverí, či v danej oblasti intravilánu je možný takýto odstrel," vysvetlil. Prípravu manuálu si vyžiadal narastajúci problém v intravilánoch obcí a miest, tvrdí rezort.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy