Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
738. deň na Ukrajine: Ruský dronový útok usmrtil 3-mesačného chlapčeka
Zdielať na

738. deň na Ukrajine: Ruský dronový útok usmrtil 3-mesačného chlapčeka

Zdroj: X Volodymyr Zelenskyy

ODESA / Medzi obeťami ruského dronového útoku, ktorému bolo v noci na sobotu 2. marca vystavené juhoukrajinské mesto Odesa, je aj trojmesačné dieťa.

Podľa britskej stanice BBC to v sobotu potvrdili miestne úrady, ktoré dodali, že podľa aktualizovaných zistení o život prišli tri osoby vrátane spomínaného trojmesačného chlapčeka. Jeho matku stále hľadajú pod ruinami bytového domu polozrúteného po náraze samovražedného dronu. 

Oficiálne údaje o tom, koľko ľudí je pod troskami, nateraz nie sú k dispozícii. Oblastná prokuratúra v Odese informovala, že za nezvestných je považovaných šesť obyvateľov domu. Miestne médiá s odvolaním sa na záchranárov píšu, že pod troskami môže byť až 12 ľudí. Dodávajú, že zničených je 18 bytových jednotiek. 

Vyjadril sa aj ukrajinský prezident

K nočnému útoku na Odesu sa medzičasom vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vo svojom statuse na sociálnych sieťach spomenul aj to, že bezpilotnými lietadlami bol zasiahnutý aj Charkov na východe Ukrajiny a viaceré lokality v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny. 

Zelenskyj vo svojom statuse apeloval, že Ukrajina potrebuje od svojich spojencov viac systémov protivzdušnej obrany. "Je potrebné posilniť ukrajinský vzdušný štít, aby sme našim ľuďom dodali ochranu pred ruským terorom. Viac systémov protivzdušnej obrany, viac rakiet protivzdušnej obrany – to zachraňuje životy," napísal ukrajinský prezident.

​Ukrajinská armáda v noci zlikvidovala 14 zo 17 ruských útočných dronov

Ukrajinské ozbrojené sily v noci na sobotu zneškodnili 14 zo 17 dronov, ktoré do útoku vyslala ruská armáda. S odvolaním sa na rannú zvodku generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl o tom v sobotu informovala britská stanica BBC. Okrem bezpilotných lietadiel typu Šáhid ruská armáda na Ukrajinu útočila aj tromi riadenými strelami Ch-59/Ch-35.

Útoku dronov bola najviac vystavená Odeská oblasť na juhu Ukrajiny, kde protivzdušná obrana zlikvidovala sedem z ôsmich vyslaných dronov. Jediný dron, ktorý nebol zostrelený, zasiahol deväťposchodovú bytovú budovu v Odese, pričom zabil najmenej dvoch ľudí. Ako informoval ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, zranených bolo ďalších sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa.

Záchranná akcia pokračuje nepretržite, pretože pod troskami sa môžu nachádzať ľudia, dodal minister s tým, že sa pátra po siedmich obyvateľov domu, s ktorými sa nedarí skontaktovať a sú nateraz nezvestní. Ruská strana tieto vyhlásenia nekomentovala. BBC poznamenala, že informácie zverejnené Ukrajinou nateraz nedokáže overiť z nezávislých zdrojov. 

Nemecko: Armáda prešetruje možný únik diskusie o vojne na Ukrajine

Nemecké ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že preveruje správy o možnom odpočúvaní dôvernej videokonferencie tamojšej armády o vojne na Ukrajine po tom, čo zvuková nahrávka z nej bola zverejnená na ruských sociálnych médiách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy