Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Unikli armádne nahrávky? Ministerstvo obrany potvrdilo odpočúvanie interného rozhovoru
Zdielať na

Unikli armádne nahrávky? Ministerstvo obrany potvrdilo odpočúvanie interného rozhovoru

RÍM/ BERLÍN / Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu uviedol, že krajina vyšetruje "veľmi závažné" úniky z armády a prisľúbil rýchle objasnenie po zverejnení nahrávky z diskusie vysokopostavených predstaviteľov nemeckej vzdušných síl o podpore Ukrajiny na ruských sociálnych médiách.

Autentickosť nahrávky predtým s odvolaním sa na nemenované zdroje potvrdila aj agentúra DPA. Spolkový kancelár Olaf Scholz v sobotu uviedol, že krajina vyšetruje "veľmi závažné" úniky z armády a prisľúbil ich rýchle objasnenie. Kyjev dlhodobo žiada od Nemecka dodanie striel Taurus s doletom do 500 kilometrov. Nemecký kancelár Olaf Scholz to doteraz odmietal pre obavy, že by to mohlo viesť k eskalácii konfliktu.

"Ak je tento príbeh pravdivý, tak to bude veľmi problematická záležitosť," podotkol pre stanicu RND politik zo strany Zelených Konstantin von Notz. Otázkou podľa neho je, či išlo o jednorazový incident, alebo o štrukturálny bezpečnostný problém. Ozvali sa aj hlasy, podľa ktorých je zverejnenie nahrávky účelové, aby sa aj takýmto spôsobom zabránilo prípadnému dodaniu striel Taurus na Ukrajinu, píše DPA.

Ministerstvo obrany potvrdilo odpočúvanie interného rozhovoru letectva

"Podľa nášho hodnotenia bol zachytený rozhovor v divízii vzdušných síl. V súčasnosti nie sme schopní s istotou povedať, či boli vykonané zmeny v nahratej alebo prepísanej verzii, ktorá koluje po sociálnych médiách," uviedlo ministerstvo prostredníctvom svojej hovorkyne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy