Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
740. deň na Ukrajine: Súd zamietol sťažnosť matky Navaľného za nevydanie synovho tela
Zdielať na

740. deň na Ukrajine: Súd zamietol sťažnosť matky Navaľného za nevydanie synovho tela

KYJEV / ​​​Súd zamietol sťažnosť matky Navaľného za nevydanie synovho tela. Ukrajina nalieha na Západ, aby na ňu previedol ruské aktíva. Takmer polovica Poliakov si myslí, že Rusko na Poľsko čoskoro zaútočí. V Odese ukončili pátranie v troskách domu po útoku dronom, mŕtvych je 12. ​Podmienky pre schôdzku Orbána so Zelenským zatiaľ nie sú splnené, vyhlásil Szijjártó.

Súd zamietol sťažnosť matky Navaľného za nevydanie synovho tela

Súd v meste Salechard na severe Ruska zamietol v pondelok (4. 3.) sťažnosť matky zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Ľudmila Navaľná podala sťažnosť na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) za to, že odmietol vydať telo jej syna, ktorý zomrel vo februári trestaneckej kolónii. TASR o tom informuje podľa správy ruského nezávislého portálu Meduza, ktorý sa odvoláva na agentúru Interfax.

Súd už skôr uviedol, že Navaľná sťažnosť podala za nezákonné konanie a rozhodnutia a nečinnosť. Súd však nešpecifikoval, čoho presne sa sťažnosť Navaľného matky týkala. Obsah sťažnosti neskôr priblížil Riaditeľ Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Ivan Ždanov. Navaľnyj zomrel podľa ruskej väzenskej služby v piatok 16. februára v odľahlej trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. Matke telo jej zosnulého syna vydali až 24. februára. Dovtedy jej umožnili niekoľko dní po synovej smrti jeho telo len vidieť a vydali jej úmrtný list. 

Ruská väzenská služba tvrdí, že Navaľnému prišlo po prechádzke náhle nevoľno, stratil vedomie a oživiť sa ho nepodarilo väzenským zdravotníkom ani privolaným záchranárom. V jeho úmrtnom liste sa uvádza, že zomrel prirodzenou smrťou. Príbuzní a spolupracovníci Navaľného, ako aj mnohí západní politici vinia z politikovej smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Uniknutá nahrávka a hybridná vojna

Uniknutá nahrávka z armády, ktorá cez víkend v Nemecku vyvolala rozruch, sa rieši aj naďalej. Ruské ministerstvo zahraničných vecí si malo v tejto súvislosti údajne predvolať nemeckého veľvyslanca v Moskve. Kremeľ dokonca hovorí o zapojení Západu do vojny na Ukrajine. V Nemecku však krotia vášne a hovoria o ďalšom prostriedku hybridnej vojny. ​

Viac sa dozviete vo videu:

Ukrajina nalieha na Západ, aby na ňu previedol ruské aktíva

Ukrajina v pondelok vyzvala Západ, aby na ňu previedol kontrolu nad zmrazenými ruskými aktívami, ktoré by mohli pomôcť pri obnove krajiny. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry AFP. "Konfiškácia ruských aktív by mala byť spoľahlivým zdrojom podpory nášho štátu a financovania našej obnovy," vyhlásil ukrajinský premiér Denys Šmyhal na tlačovej konferencii.

Žiadosti o prevod zmrazených ruských aktív do ukrajinských rúk sa viackrát objavili už v minulosti, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o ich prevod žiadal už vo februári. Zelenskyj uviedol, že o otázke zmrazených ruských aktív rokoval aj so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom, ktorý minulý týždeň v stredu navštívil Kyjev"Naozaj potrebujeme jednotné a rázne rozhodnutie. Rozhodnutie, ktoré ukáže naše spoločné rešpektovanie medzinárodného práva a tiež absolútne pohŕdanie (ruským) teroristickým štátom," dodal ukrajinský prezident.

Európska únia zamýšľa, že ako prvé poskytne Ukrajine výnosy zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, ako sú napríklad nahromadené úroky. Podľa odhadov by mohlo ísť ročne o miliardové sumy. Zhabanie aktív by však podľa európskych štátov mohlo byť protiprávne. Ruský prezident Vladimir Putin minulý rok v októbri vyhlásil, že ak Západ ku konfiškácii aktív pristúpi, budú nasledovať protiopatrenia zo strany Moskvy.

Takmer polovica Poliakov si myslí, že Rusko na Poľsko čoskoro zaútočí

Takmer 50 percent obyvateľov Poľska si myslí, že Rusko možno na ich krajinu v nasledujúcich rokoch zaútočí. Ukázal to prieskum verejnej mienky. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry PAP. V prieskume pre rozhlasovú stanicu TOK FM a spravodajskú webovú stránku OKO.press 48 percent opýtaných odpovedalo "áno" na otázku, či si myslia, že Rusko v blízkej budúcnosti zaútočí na Poľsko. Opačný názor malo 41 percent opýtaných. Zvyšných 11 percent nevedelo odpovedať. Prieskum uskutočnila agentúra Ipsos 22. až 26. februára na reprezentatívnej vzorke 1000 dospelých Poliakov. Prieskum odzrkadľuje všeobecné obavy o bezpečnosť v Poľsku, vyvolané vojnou na Ukrajine, ktorá teraz trvá už vyše dva roky, píše PAP. 

Bývalý poľský diplomat a expert Witold Jurasz sa od tohto najhoršieho scenára dištancuje. "To, že Ukrajina stratila iniciatívu na fronte, neznamená, že prehráva vojnu," komentoval prieskum pre portál tokfm.pl. Navyše, podľa jeho názoru "Rusi nebudú mať silu zaútočiť na NATO vrátane Poľska". "V Poľsku po období nadmerného optimizmu upadáme do druhého extrému, teda prílišného pesimizmu, navyše umocneného mediálnymi správami," uviedol Jurasz. Nič to však podľa neho nemení na fakte, že je možné posilniť ozbrojené sily.

"V prvom rade sa treba vyzbrojiť, po druhé sa treba vyzbrojiť a po tretie sa treba vyzbrojiť... Musíme sa tiež stať odolnými voči strachu, urobiť všetko pre to, aby sa k nám dostalo stále viac a viac spojeneckých síl a nezabudnúť na pobaltské štáty," apeloval Jurasz. Strach z Putinovho útoku na Poľsko slúži podľa experta len Kremľu. "Strach je nástroj, ale je to predovšetkým nástroj Ruska, ktoré sa nás strašením snaží vzdialiť od Ukrajiny. V skutočnosti sa nie je čoho báť," uzavrel odborník.​

​​V Odese ukončili pátranie v troskách domu po útoku dronom, mŕtvych je 12

Ukrajinskí záchranári ukončili operácie po útoku dronom na bytový dom v meste Odesa, pričom našli štyri ďalšie telá a celkový počet zabitých tak stúpol na 12. TASR prevzala nedeľnú správu z tlačovej agentúry Reuters. Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na sociálnej sieti Telegram napísal, že záchranné skupiny pracujúce do nedeľného večera našli telo osemročného dievčaťa, blízko tela jeho staršieho brata nájdeného už predtým. Záchranári v nedeľu už skôr objavili telá matky a bábätka. Kiper dodal, že piati zabití v bytovej budove v Odese boli deti, najmladšie malo štyri mesiace. Dron vrazil do bytového domu v Odese v sobotu. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že obetiam na životoch sa dalo predísť, keby nemeškali dodávky zbraní na Ukrajinu. Minister vnútra Ihor Klymenko v príspevku na Telegrame uviedol, že ruské sily zranili 16 ľudí pri vzdušnom bombovom útoku na bytový dom vo východoukrajinskom meste Kurachove, západne od oblastnej metropoly Doneck ovládanej Ruskom. Dvaja zo zranených v Kurachove boli deti. Škody zaznamenali na desiatkach bytových domov.

Minister Klymenko v sobotu oznámil, že v troskách domu v Odese našli pri matke aj mŕtve dojča. Zverejnil aj fotografiu záchranára vedľa zakrvavenej prikrývky - na jednej jej strane bolo vidieť vystretú ruku dieťaťa a na druhej ruku dospelej osoby. V Odese vyhlásili na nedeľu deň smútku.

​Szijjártó: Podmienky pre schôdzku Orbána so Zelenským zatiaľ nie sú splnené

Podmienky na uskutočnenie stretnutia maďarského premiéra Viktora Orbána s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským zatiaľ ešte nie sú splnené. Pre tlačovú agentúru RIA Novosti to na treťom ročníku diplomatického fóra v tureckej Antalyi povedal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. S odvolaním sa na pondelňajšiu správu internetového vydania denníka Magyar Nemzet o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Stretnutie Orbána so Zelenským bude mať zmysel, ak ukrajinská strana splní všetky požiadavky Budapešti týkajúce sa práv maďarskej národnostnej menšiny žijúcej v Zakarpatskej oblasti," povedal maďarský minister ešte v januári, pripomenula RIA.

Koncom januára sa v Užhorode stretli Szijjártó so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom. Vtedy sa podľa maďarského ministra podnikli povzbudivé kroky na obnovenie atmosféry dôvery medzi Maďarskom a Ukrajinou, no cesta k tomu je ešte dlhá a bude treba ešte veľa práce. Szijjártó ďalej uviedol, že sa mieni zúčastniť na nadchádzajúcom medzinárodnom ekonomickom fóre v ruskom Petrohrade. Vlani v júni bol šéf maďarskej diplomacie medzi účastníkmi tohto fóra najvyššie postaveným západným politikom

Súvisiace články

Najčítanejšie správy