Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Orbán: Maďarsko potrebuje mier a tým je Donald Trump
Zdielať na

Orbán: Maďarsko potrebuje mier a tým je Donald Trump

Zdroj: TASR

Mar-a-Lago - Bývalý americký prezident Donald Trump vo svojom floridskom sídle privítal na návšteve maďarského prieméra Viktora Orbána a jeho delegáciu. Orbán o stretnutí informoval na sociálnych sieťach. Stretnutie Trumpa s Orbánom ostro skritizoval prezident Spojených štátov Biden. Orbán podľa neho vyhlásil, že demokracia nefunguje a chce nastoliť diktatúru.

"Podpora pre rodiny, boj proti ilegálnej migrácii a snaha postaviť sa za zvrchovanosť našich národov - to je spoločný základ pre spoluprácu medzi konzervatívnymi silami v Európe a USA," napísal Orbán na sociálnej sieti X pred stretnutím s Trumpom. Neskôr zverejnil video, ktoré zachytáva ako sa stretáva s bývalým americkým prezidentom a odovzdáva obrovskú kyticu kvetov Melanii Trumpovej.

Podľa predstaviteľov Trumpovho volebného štábu obaja politici prediskutovali široký okruh otázok, týkajúcich sa Maďarska a Spojených štátov, vrátane významu silných a bezpečných hraníc nevyhnutných pre ochranu zvrchovanosti oboch národov. "Viete s kým sa Trump stretne dnes v Mar-a-Lago? S Orbánom z Maďarska, ktorý otvorene povedal, že neverí vo funkčnosť demokracie, že je za diktatúru. Ja vidím budúcnosť, v ktorej demokraciu neoslabíme, ale ju ochránime," vyhlásil Joe Bidena počas svojej predvolebnej kampane.

Ako na stretnutie reagujú médiá?

Televízna stanica CNN uviedla, že Trump a malá skupina jeho blízkych poradcov v piatok večer asi hodinu rokovali s Orbánom. Jeden zo zdrojov televízie opísal stretnutie ako neformálnu schôdzku, zatiaľ čo iný zdroj uviedol, že išlo skôr o priateľské stretnutie. Predstaviteľ administratívy prezidenta Joe Bidena pre CNN potvrdil, že Biely dom Orbána do Bieleho domu nepozval, a že o stretnutie nepožiadal ani maďarský premiér.

Denník The Guardian ešte pred schôdzkou napísal, že stretnutie Trumpa a maďarského premiéra je v zahraničnopolitických kruhoch ostro sledované, a to čiastočne preto, lebo sa obávajú, že Orbán môže využiť svoj vzťah s republikánskym prezidentským kandidátom na propagáciu názorov Kremľa súvisiacich s Ukrajinou.

Orbán referoval o stretnutí okrem iných na sociálnych sieťach aj na platforme X, kde napísal, že mu bolo potešením navštíviť Trumpa. "Vo svete potrebujeme lídrov, ktorí sú rešpektovaní a dokážu vytvoriť mier. On je taký človek! Vráťte sa a prineste nám mier, pán prezident!" uviedol maďarský ministerský predseda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy