Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prezidentské voľby v USA môže vyhrať Trump. Svojimi rečami znepokojil NATO
Zdielať na

Prezidentské voľby v USA môže vyhrať Trump. Svojimi rečami znepokojil NATO

SLOVENSKO/USA / O rok môže byť americkým prezidentom opäť Donald Trump a to mnohých desí. Tento nevypočítateľný politik má totiž potenciál rozkolísať svetový poriadok. Najnovšími rečami znepokojil spojencov v NATO. Pritom je fakt, že len 18 z 31 štátov aliancie dá tento rok na obranu sľúbené minimálne 2 % svojho HDP.

​Trump dlhodobo kritizuje európskych spojencov, že niektorí dávajú málo peňazí na spoločnú obranu. Teraz na volebnom mítingu dokonca povedal, že delikventských neplatičov by nechránil, a nechal by ich k napospas Putinovi. "Nie, nechránil by som vás. V skutočnosti by som Rusko povzbudil, aby robili, čo sakra chcú. Musíte zaplatiť. Musíte zaplatiť svoje účty," povedal bývalý prezident USA Donald Trump na jednom z mítingov. 

"V prípade akejkoľvek zmeny americkej politiky v budúcnosti, Európa bude odkázaná na vonkajšiu pomoc, alebo bude v pozícii, že nebude schopná čeliť všetkým výzvam," povedal Pavel Macko, generál vo výslužbe. Viacerí politici z Aliancie takéto Trumpove reči odsúdili, vrátane súčasného amerického prezidenta.

S vlastnou armádou by sme mali rešpekt v zahraničí 

Joe Biden ich označil za hlúpe, hanebné a nebezpečné. "Pokiaľ budem prezidentom, ak Putin zaútočí na spojenca NATO, Spojené štáty budú brániť každý centimeter územia aliancie," uviedol Joe Biden, prezident USA. Bez ohľadu na na výsledok amerických volieb, viacerí európski politici i analytici upozorňujú - musíme oveľa systematickejšie pracovať na vlastnej bezpečnosti. Možno aj vytvorením akejsi európskej armády.

"Ak chceme byť vo svete mierovými silami, potrebujeme európsku armádu. Je to základný predpoklad toho, aby sme mohli mať aj účinnú európsku zahraničnú politiku," vyjadril sa Antonio Tajani, taliansky minister zahraničných vecí. "Pozitívny efekt z toho bude nielen ten, že si nás všimnú, alebo aspoň rešpekt budú mať v Kremli, ale medzi nami - aj vo Washingtone," povedal Mikuláš Dzurinda, bývalý predseda vlády. 

Zdá sa, že možné globálne nebezpečenstvá si uvedomuje aj Slovensko, teda aspoň jeho časť. Za ministrov Naďa a Sklenára sa armáda masívne modernizovala a podľa súčasného šéfa rezortu je najväčšou prioritou dobudovanie efektívnej protivzdušnej obrany. "To je vec, ktorá je najväčší plán a hneď za tým je hlavný záväzok, ktorý máme popri 2 % HDP v rámci Severoatlantickej aliancie, a je to ťažká brigáda, ktorej hlavnou zložkou je bojový tank," uviedol Robert Kaliňák, minister obrany.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy