Jasno
20°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Pápež nežiada Ukrajinu, aby sa vzdala. Vatikán vysvetľuje výrok o bielej vlajke
Zdielať na

Pápež nežiada Ukrajinu, aby sa vzdala. Vatikán vysvetľuje výrok o bielej vlajke

Zdroj: TASR

RÍM / Pápež František v rozhovore pre švajčiarsku televíznu stanicu, ktorý má byť odvysielaný neskôr tento mesiac, úryvok z neho však bol zverejnený už v sobotu, nežiada Ukrajinu, aby sa vzdala. Vyzýva skôr na prímerie a odvahu na rokovania, uviedol v nedeľu hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

V rozhovore sa Františka pýtali na jeho postoj k diskusii medzi tými, ktorí tvrdia, že Ukrajina by sa mala vzdať, keďže nebola schopná odraziť ruské sily, a tými, ktorí tvrdia, že by to legitimizovalo kroky najsilnejšej strany. Novinár, ktorý viedol rozhovor, v otázke použil výraz "biela vlajka". "Na inom mieste v rozhovore sa hovorí o inej situácii konfliktu, ale s odkazom na akúkoľvek vojnovú situáciu, pápež
jasne povedal: 'Rokovania nikdy nie sú kapituláciou,' " povedal Bruni o rozhovore Františka, ktorý viedol Lorenzo Bucella pre švajčiarsku televíziu RTS.

V rozhovore, celé znenie ktorého vzápätí zverejnil portál Vatican News, sa Buccella pápeža pýta: "Na Ukrajine niektorí vyzývajú na odvahu vzdať sa, na bielu vlajku. Podľa iných by to však legalizovalo silnejšiu stranu. Čo si o tom myslíte?" "Je to jedna z interpretácií, to je pravda," povedal František podľa predbežného prepisu rozhovoru a čiastočného videozáznamu, ktorý v sobotu získala agentúra Reuters.

Zdôrazňuje potrebu spravodlivého a trvalého mieru

"Myslím si však, že najsilnejší je ten, kto sa pozrie na situáciu, myslí na ľudí, má odvahu vyvesiť bielu vlajku a vyjednáva," povedal František a dodal, že rokovania by sa mali uskutočniť s pomocou medzinárodných mocností. "Slovo vyjednávať je odvážne slovo. Keď vidíte, že ste porazení, že sa veci nevyvíjajú dobre, musíte mať odvahu vyjednávať," vyhlásil ďalej František.

Podľa agentúry Ansa pápežova nádej je a zostáva taká, akú v týchto rokoch vždy opakoval a nedávno zopakoval aj pri druhom výročí konfliktu: "Ako opätovne vyjadrujem svoju hlbokú náklonnosť k zmučenému ukrajinskému ľudu a modlím sa za všetkých, predovšetkým za množstvo nevinných obetí, tak prosím, aby sa našlo kúsok ľudskosti, ktorá by umožnila vytvorenie podmienok pre diplomatické riešenie pri hľadaní spravodlivého a trvalého mieru," uzavrel podľa agentúry ANSA Bruni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy