Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tri dni sa túlal po horách a takmer zomrel. Na našej východnej hranici takmer prišiel o život ďalší Ukrajinec
Zdielať na

Tri dni sa túlal po horách a takmer zomrel. Na našej východnej hranici takmer prišiel o život ďalší Ukrajinec

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Na našej východnej hranici takmer prišiel o život ďalší Ukrajinec. Spadol zo skaly, stratil mobil a nemohol si privolať pomoc. Extrémne vyčerpaný blúdil bez jedla a vody 3 dni. Policajná hliadka ho našla v poslednej chvíli.

Tri dni sa túlal po horách a takmer zomrel. Muža zbadala hliadka hraničnej polície ako nevládne leží na zemi. Našli ho v poslednej chvíli. Ukrajinec (30) bol extrémne vyčerpaný a dehydrovaný. Sledujete zábery, na ktorých mu policajti dali chlieb a vodu a privolali záchranku. "Zadržaný povedal, že sa tri dni túlal po horách bez jedla a vody. Muž z Vinice sa chcel dostať na Slovensko. Sám si nastavil trasu na online mapách," informovala Elena Tračuk, hovorkyňa Pohraničnej služby Ukrajiny, Čopská oblasť. 

Počas prekonávanie náročného terénu sa pošmykol a spadol zo skaly, pričom stratil mobilný telefón. Nemohol si zavolať pomoc. "Snažil som sa pokračovať v ceste, ale pre zranenia to išlo veľmi pomaly. Prešiel som možno 500 metrov, vysilený som zaspal na zemi," opísal zadržaný muž.

Ukrajincovi policajti život zachránili, no stále viac pribúda tých, ktorí pri útekoch z krajiny riskujú natoľko, že na hraniciach zomierajú. Pri ďalšom smutnom zásahu pohraničnej stráže z vody vytiahli telo nebohého 22-ročného muža. Na hraniciach s Rumunskom ide už o dvadsiaty prvý prípad úmrtia v rieke.

Počet mužov, ktorí sa vyhýbajú mobilizácii počas vojny neubúda ani na našej hranici. "Počas obdobia od 1.januára tohto roka do 5 marca sme na vonkajšej hranici s Ukrajinou zaznamenali 62 prípadov jej neoprávneného prekročenia," priblížila Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP Sobrance.  Policajti zadržali spolu 108 osôb, z toho 104 Ukrajincov, 3 Maďarov a 1 Poliaka. Kým na ukrajinskej strane zasahovali záchranári pri zadržaných osobách už neraz, na našom území k takému prípadu za posledné obdobie nedošlo. "Nebol zaznamenaný žiadny prípad zranenia alebo indispozície, ktorý by si vyžadoval výjazd tímu rýchlej zdravotníckej pomoci," uviedla Kopernická.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy