Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dramatická akcia v Malej Fatre: Turistovi prestalo biť srdce
Zdielať na

Dramatická akcia v Malej Fatre: Turistovi prestalo biť srdce

MALÁ FATRA / Muž (54), ktorý skolaboval v Malej Fatre, mal naozaj obrovské šťastie. Po túre začal cítiť nevoľnosť a upadol do bezvedomia. V tej chvíli boli nablízku tamojší horskí záchranári.

Mužovi prišlo zle, keď bol spolu so svojimi blízkymi v reštaurácii na hornej stanici lanovky. Našťastie, aj tu slúžia horskí záchranári, ktorí vedeli turistovi veľmi rýchlo pomôcť. "Vybral sa na túru na Snilovské sedlo. Túra sa zmenila na boj o život, pociťoval príznaky infarktu, bolesť na hrudi, pocity na zvracanie, bol bledý, spotený," uviedol Matej Pištek, náčelník OS HZS Malá Fatra. 

Na záchranu využili defibrilátor

Na pomoc mužovi sa ponáhľali aj ďalší dvaja chlapi z horskej záchrannej služby. "Vyhodnocovali sme základné životné funkcie, bolo potrebné robiť KPR, umelé dýchanie, masáž srdca. Stav sa zlepšil, a potom zhoršil," opísal dobrovoľný záchranár HZS Malá Fatra Jozef Bárdy.

Samozrejme, v ich výbave nechýba defibrilátor, ktorý okamžite použili. "Defibrilátor odporúčal výboj, na prvý výboj sa podarilo tohto pána nahodiť späť z fibrilácie," opísal situáciu Juraj Ondruš z HZS Malá Fatra. Na hrebeň Malej Fatry letel aj záchranársky vrtuľník. "Lekárka poskytla mužovi ďalšie vyšetrenie, na základe ktorého mu bola podaná potrebná liečba, bol pri vedomí so záchranármi komunikoval. Následne bol prevezený do kardiocentra v Martine," dodala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotná služby Zuzana Hopjaková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy