Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
749. deň na Ukrajine: Putin tvrdí, že Rusko je v prípade ohrozenia pripravené na jadrovú vojnu
Zdielať na

749. deň na Ukrajine: Putin tvrdí, že Rusko je v prípade ohrozenia pripravené na jadrovú vojnu

KYJEV/MOSKVA / Štyroch ľudí usmrtil a takmer 50 zranil vzdušný útok na rodné mesto ukrajinského prezidenta Kryvyj Rih. Miestne úrady uviedli, že dve výškové budovy boli poškodené a medzi ranenými je najmenej 10 detí. Moskva útočila dronmi aj na Sumskú oblasť na východe Ukrajiny. Nálet poškodil obytný dom, 15 bytov úplne zničil. Záchranári vytiahli spod sutín 10 ranených. Tentoraz sa aj Rusko bránilo ukrajinským dronom. Proti-letecká obrana ich zostrelila 58 nad šiestimi oblasťami. Jeden dron narazil do budovy ruskej tajnej služby FSB v Belgorode, kde poškodil fasádu a rozbil okná. Ukrajinská tajná služba útočila aj na tri ruské ropné rafinérie, jednu z nich v Rjazani zasiahli.

Rusko je pripravené na jadrovú vojnu

Rusko je pripravené použiť jadrové zbrane v prípade ohrozenia svojej štátnosti, zvrchovanosti či nezávislosti. Uviedol to v stredu 13. marca šéf Kremľa Vladimir Putin. Vyjadril tiež presvedčenie, že USA sa zdržia konania, ktoré by podľa neho mohlo jadrový konflikt spustiť. TASR správu prevzala z agentúr AP a Reuters.

"Z vojensko-technickej stránky sme, samozrejme, pripravení," povedal Putin pre ruské médiá. USA si podľa jeho slov uvedomujú, že nasadenie amerických vojakov na ruskom území či na Ukrajine by Rusko považovalo za intervenciu. "Preto si nemyslím, že všetko k tomu smeruje (k jadrovej konfrontácii); sme však na to pripravení," povedal.

Putin pripomenul, že prípadné použitie jadrových zbraní je špecifikované v jadrovej doktríne Kremľa spolu s okolnosťami, za akých ich Rusko môže použiť. Konečné rozhodnutie o ich možnom nasadení je v kompetencii ruského prezidenta, píše Reuters s tým, že Rusko a USA vlastnia viac než 90 percent jadrových zbraní vo svete.

Rusko v noci zaútočilo na ukrajinské mesto Sumy, zasiahlo päťpodlažný dom

Rusko v noci na stredu 13. marca zaútočilo dronmi na východoukrajinskú Sumskú oblasť, v oblastnej metropole zasiahlo päťpodlažný dom, uviedli na telegrame tamojšie úrady. Na mieste je niekoľko zranených a zrejme aj mŕtvych, počet obetí správa zisťuje.

"V dôsledku zásahu nepriateľským bezpilotným lietadlom bolo poškodených 30 bytov, z ktorých je 15 zničených. Podľa predbežných informácií bolo 15 ľudí zachránených zo sutín, osem z nich je zranených. Bohužiaľ, sú tu mŕtvi (informácie sa spresňujú), " uviedla správa Sumskej oblasti. Neskôr oznámila, že sa z trosiek záchranárom podarilo vytiahnuť ďalších päť ľudí. Na mieste pokračujú záchranné práce.

​Ukrajinská rozviedka SBU v noci podnikla útok na tri ruské rafinérie

Ukrajinská tajná služba SBU v noci na stredu 13. marca zaútočila na tri ruské ropné rafinérie, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na svoje zdroje. Ide o zariadenie v Rjazani, ktorého zásah predtým potvrdili ruské úrady, v Kiriši v Leningradskej oblasti a v Kstove v Novgorodskej oblasti. Ďalšie útoky smerovali na leteckú základňu a vojenské letisko vo Voronežskej oblasti, uviedli zdroje.

V Rjazani podľa správ médií horela najväčšia ropná rafinéria spoločnosti Rosnefť, siedma najväčšia v Rusku. Podľa agentúry RIA Novosti na ňu skoro ráno zaútočili štyri ukrajinské drony, čo spôsobilo požiar na ploche 175 metrov štvorcových. Plamene sa odvtedy podarilo uhasiť. Zatiaľ nie je jasné, aké škody ukrajinský útok napáchal.

"Našou úlohou je pripraviť nepriateľa o zdroje a znížiť tok peňazí z ropy a pohonných hmôt, ktoré Ruská federácia smeruje priamo do vojnového úsilia," uviedol zdroj Unianu. Útoky sú podľa neho súčasťou stratégie na znižovanie ekonomického potenciálu Ruska.

Tusk, Macron a Scholz budú v piatok rokovať o ďalšej pomoci Ukrajine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a poľský premiér Donald Tusk sa v piatok v Berlíne zúčastnia na krízových rokovaniach o Ukrajine. V noci na stredu to oznámil predseda poľskej vlády, informuje agentúra AFP. Varšava opakovane vyzýva ďalšie západné krajiny, aby zvýšili vojenskú pomoc Kyjevu, ktorý aktuálne zápasí najmä s nedostatkom munície.

"Poľsko, Nemecko a Francúzsko majú potenciál, "mobilizovať celú Európu," aby poskytla Ukrajine ďalšiu podporu," povedal Tusk v utorok neskoro večer vo Washingtone, kde sa predtým spoločne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom stretol so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom.

​Prvú muníciu z českej iniciatívy by Ukrajina mala mať najneskôr v júni

Prvé dodávky delostreleckej munície v rámci takzvanej českej iniciatívy by mali doraziť na Ukrajinu najneskôr v júni. Na otázku ČTK to dnes uviedol český poradca pre národnú bezpečnosť Tomáš Pojar, ktorého v tejto súvislosti citovala aj agentúra Reuters.

"Aktuálne dodávky veľkorážovej munície pochádzajú ešte z predošlých objednávok. Prvé dodávky z takzvanej 'českej muničnej iniciatívy' možno na Ukrajine očakávať najneskôr v júni," informoval ČTK Pojar. Zároveň upozornil, že dodávky nazmluvnené mimo iniciatívy budú pokračovať najmenej rok. "Česká iniciatíva je výborná, ale ani zďaleka nestačí," povedal dnes Kuleba, podľa ktorého sa Kyjev bude snažiť o ďalšie podobné dodávky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy