Polojasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V Rusku sa konajú prezidentské voľby: Odborníci ich hodnotia ako neslobodné
Zdielať na

V Rusku sa konajú prezidentské voľby: Odborníci ich hodnotia ako neslobodné

MOSKVA / V Rusku je už otvorených všetkých 94-tisíc volebných miestností na hlasovanie v prezidentských voľbách. V 29 subjektoch Ruskej federácie sa dá voliť elektronicky. Pre veľký záujem voličov server nepracuje tak, ako by mal.

V krajine jedenástich časových pásiem sa v niektorých ťažko dostupných lokalitách hlasovalo už od 25. februára. Od 1. marca sa volilo v zahraničí, kde bolo otvorených 269 volebných miestností. Voliči v piatok (15. 3.) odovzdávajú hlasy v prvý z troch dní prezidentských volieb v Ruskej federácii, ktoré predĺžia vládu prezidenta Vladimira Putina o ďalších šesť rokov. Nezávislí pozorovatelia a odborníci hodnotia tieto voľby ako neslobodné a bez politickej konkurencie.

Ako kandidát sa na nich totiž nezúčastňuje žiadny predstaviteľ opozície. Traja kandidáti, ktorí buď otvorene podporujú súčasného prezidenta Putina, alebo sa držia línie Kremľa, sú vnímaní ako uchádzači bez šance. Kyjev označil hlasovanie za frašku a vyhlásil, že usporiadanie volieb na východnej Ukrajine a na Kryme je protiprávne. Ukrajina vo štvrtok vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby odmietlo výsledok volieb prezidenta Ruskej federácie, ktoré sa konajú tento víkend. "A to aj v oblastiach Ukrajiny okupovaných ruskou armádou," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy