Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Putin odmeňoval, Prigožin prehovoril. Cieľom pochodu nebolo zvrhnúť vládu, tvrdí šéf vagnerovcov
Zdielať na

Putin odmeňoval, Prigožin prehovoril. Cieľom pochodu nebolo zvrhnúť vládu, tvrdí šéf vagnerovcov

MOSKVA / Ruský prezident Putin v utorok, 27. júna, v Kremli odmeňoval vojakov, ktorí podľa neho zabránili v sobotu občianskej vojne. A to napriek tomu, že vagnerovci prenikli až takmer k Moskve prakticky bez boja. Neďaleko Minska v utorok pristálo súkromné lietadlo šéfa vagnerovcov Prigožina. Jeho prítomnosť v krajine potvrdil aj bieloruský líder Lukašenko. Ten vyhlásil, že v prípade potreby bol pripravený vyslať bieloruské vojská na pomoc Rusom.

V pondelok večer sa prihovoril obyčajným Rusom. "Ozbrojené povstanie by bolo v každom prípade potlačené," vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Následne sa pred kamerami stretol so šéfmi bezpečnostných zložiek a v utorok verejne smútil nad obeťami vzbury vagnerovcov. "Neuhli," povedal.

Vladimir Putin sa snaží všetkých presvedčiť, že má situáciu pevne v rukách. Po jeho boku sa objavuje aj ruský minister obrany Šojgu. Jeden z tých, ktorých zosadenie Prigožin žiadal. Vagnerovcom Putin odkázal, že môžu vstúpiť do armády, či odísť za svojim šéfom do Bieloruska. Zároveň im pripomenul, že ich platil Kremeľ. "Dúfam, že tieto prostriedky neboli rozkradnuté. Alebo aspoň, že ukradli o niečo menej," skonštatoval.

Prvý audio odkaz od sobotňajšieho večera zverejnil aj šéf vagnerovcov Prigožin. Vyhlásil, že cieľom pochodu nebolo zvrhnúť ruskú vládu, ale poukázať na problémy armády. "Počas pochodu sme dokázali zablokovať všetky vojenské jednotky a letiská, ktoré nám stáli v ceste," uviedol Jevgenij Prigožin, šéf vagnerovcov. Prigožin trvá na tom, že konal pre ohrozenie samotnej existencie jeho jednotiek. Niektorí vagnerovci však náhly ústup od Moskvy teraz označujú za zradu.

V Minsku v utorok ráno podľa bieloruskej monitorovacej skupiny Hajun pristálo súkromné lietadlo strojcu vzbury Jevgenija Prigožina. Do Bieloruska sa údajne presúvajú aj žoldnieri patriaci do skupiny vagnerovcov a vzniká tam tábor pre asi 8 000 ľudí.

Putin o vzbure, Zelenský na fronte

Ruský prezident sa zároveň stretol s vedením ruských bezpečnostných síl vrátane ministra obrany Sergeja Šojgu a ocenil ich prístup k ozbrojenej vzbure. Práve toto vedenie už dlhší čas kritizuje vzbúrenec a vodca skupiny vagnerovcov. "Drahí priatelia! Ďakujeme za vašu vytrvalosť, solidaritu a vlastenectvo. Táto občianska solidarita ukázala, že každý pokus o vytvorenie vnútorného nepokoja je odsúdený na neúspech. Organizátori rebélie zradili svoju krajinu, svoj ľud, zradili tých, ktorí sa nechali zlákať na tento zločin. Klamali im a nútili, aby strieľali na vlastných ľudí," vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Chaos v Rusku zrejme využili ukrajinské sily a na domácej pôde včera výrazne postúpili. "Dnes sme na fronte v záporožskej a doneckej oblasti. Naši vojaci napredovali všetkými smermi, je to šťastný deň. Prajem si, aby takých bolo viac. Navštívil som brigádu, ktorá sa vyznamenala v bitke o Bakhmut. Vážim si aj naše námorné jednotky. Mal som tú česť oceniť našich vojakov osobne,“ vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina v súčasnosti pokračuje v rámci ohlásenej protiofenzívy v oslobodzovaní obsadeného územia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy