Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Posledný zimný víkend je tu: Aké počasie nás čaká?
Zdielať na

Posledný zimný víkend je tu: Aké počasie nás čaká?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Dnešným sobotným ránom odštartoval posledný oficiálne zimný víkend. Na budúci týždeň už začína astronomická jar. Potvrdí to aj počasie cez víkend?

Sobota od rána prináša veľa oblakov a aj slabé zrážky. Oblačnosť a zrážky sa vyskytujú v západnej polovici krajiny, ale prídu postupne aj do východnej. Tá mala ešte v noci teplotu pod nulou, napríklad Košice -2 stupne Celzia, Kamenica nad Cirochou -3 stupne Celzia, na krajnom juhovýchode až do -4 stupňoch Celzia. 

Sobota bude pod vplyvom postupujúce studeného frontu a musíme počítať s oblačnou až zamračenou oblohou. Na mnohých miestach budú prehánky a občasný dážď, ojedinele sa môžu objaviť aj búrky. Hranica sneženia bude vysoko, až v 1 700 metroch nad morom. Denná teplota dosiahne dnes 9 až 14 stupňov Celzia. Teplejšie bude na juhozápade, až do 18 stupňov Celzia.

Nedeľu zahalia oblaky 

Nedeľa bude mať tiež veľa oblakov, ale už to bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. Viac ich budeme pozorovať na severe a východe, kde sa ešte vyskytnú aj prehánky. Hranica sneženia sa zníži na asi 1 500 m. Do rána sa ochladí na 7 až 0 stupňov Celzia. Cez deň sa vzduch zohreje na 10 až 15 stupňov, na severe bude chladnejšie, od 5 do 10 stupňov Celzia. Zosilnie aj vietor. Zafúka od severozápadu do 30, na západe v nárazoch okolo 50 kilometrov za hodinu.

Menej oblačnosti v ďalších dňoch a rozšírenie sa vysokého tlaku za víkendovým studeným frontom v chladnejšom vzduchu prinesie studené rána. Teplota bude klesať aj v nížinách Slovenska blízko k nule v dvoch metroch nad zemou, pri zemi to bude hlbšie pod nulou. Napríklad, pondelkové ráno pri oblohe so zmenšenou oblačnosťou prinesie minimálnu teplotu v intervale 3 až -3, v dolinách a kotlinách až do -6 stupňov Celzia. Denná pondelková teplota bude v intervale od 2 stupňov Celzia na severe po 11 až 12 stupňov Celzia.

Utorkové ráno bude ešte chladnejšie, od 1 do -7 stupňov Celzia. Oblakov veľa nebude. Denné maximum dosiahne od 2 stupňov Celzia na severe po 11 stupňov Celzia na juhu. V pondelok a aj v utorok sa na severe už od asi 500-600 metrov objaví sneženie. Nebude ho veľa, ale pár vločiek sa objaví a najmä ráno sa môže vytvoriť aj snehový poprašok.

Tento jav sa posledné roky opakuje

Mrazy vo vegetačnom období sa v posledných rokoch objavujú stále častejšie, aspoň sa tak zdá, ale skôr ide o nezvyčajne skorý nástup vysokej teploty vzduchu, na ktorú reaguje vegetácia svojim rýchlym vývojom. Rozvinutá vegetácia je veľmi citlivá aj na slabý pokles teploty a keď teplota dosiahne kritickú hodnotu, ktorá je nebezpečná pre kvet, alebo nahodený plôdik, príde k nezvratnému poškodeniu a plod sa nevytvorí.

Najbližšie noci budú pre našich pestovateľov a ovocinárov veľmi náročné. Budú musieť chrániť sady pred poškodením proti mrazovou ochranou, či už v podobe parafínových sviec, rosením, alebo zadymovaním.

Zostáva veriť že astronomická jar, ktorá sa u nás začína 20. marca, prinesie nielen dlhšie trvajúci pobyt slnka na oblohe, ale aj čo najmenej problémov pre nich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy