Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nové informácie o tragédii v Demänovskej Doline: Ženu zrejme nezabil medveď
Zdielať na

Nové informácie o tragédii v Demänovskej Doline: Ženu zrejme nezabil medveď

DEMÄNOVSKÁ DOLINA / Dvojicu turistov naháňal v Nízkych Tatrách medveď. Ženu (31) našli horskí záchranári v žľabe, žiaľ, už bez známok života. Všetko nateraz nasvedčuje tomu, že smrteľné zranenie utrpela pri asi 150-metrovom páde. Na mieste bola reportérka TV JOJ Veronika Magurová. V reportáži sa nachádzajú aj autentické zábery zo záchrany.

​Túra v Nízkych Tatrách sa pre dvojicu z Bieloruska v okamihu zmenila na boj o život. Bolo krátko po 17. hodine, keď im cestu skrížil medveď"Chlap sa rozbehol vpravo a medveď prenasledoval jeho priateľku," uviedol zástupca náčelníka HZS Nízke Tatry Jakub Filipko. Na tiesňovú linku zavolal sám vystrašený turista. Nevedel sa spojiť so svojou priateľkou, na jeho volanie neodpovedala. Mal o ňu strach. 

Do terénu vyrazilo 12 horských záchranárov. Ženu (31) našli pod vrchom Na Jame pri asi 150-metrovom páde do žľabu. Utrpela vážne poranenie hlavy. "Obhliadajúci súdny lekár konštatoval ako predbežnú príčinu smrti zlyhanie centrálneho nervového systému z dôvodu pádu z výšky, ktoré spôsobilo devastačné poranenie hlavy. Presnú príčinu smrti určí až súdna pitva," uviedla Zuzana Šefčíková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.  

​Policajt, ktorý bol taktiež súčasťou pátracej skupiny, použil na odplašenie medveďa služobnú zbraň. Zaznel jeden varovný výstrel. Turistu našli záchranári zakrátko po náleze tela jeho priateľky. V ich sprievode zišiel do Demänovskej Doliny. Nebohú ženu zniesli k domu horskej služby v Jasnej. Presnú príčinu jej smrti určí až pitva. 

Turisti neodhadli náročnosť trasy

Týmto dramatickým udalostiam predchádzal nešťastný výber turistickej trasy. Muž (29) a jeho partnerka (31) mali vyraziť o 12. hodine z obce Lazisko. Cez kopec sa dostali do Pavčinej Lehoty, odkiaľ pokračovali smerom na Sinú. Podľa horských záchranárov išla dvojica po neoznačenom turistickom chodníku mimoriadne náročným terénom.

Slovenské ministerstvo životného prostredia pripomenulo, že spoločne s Rumunskom predloží na najbližšie rokovanie Rady ministrov životného prostredia Európskej únie návrh na preklasifikovanie medveďa do nižšej kategórie, ktorý umožní efektívny a aktívny zásah do populácie medveďa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy