Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Potravinári majú na vládu päť požiadaviek. Nevylučujú ani štrajk
Zdielať na

Potravinári majú na vládu päť požiadaviek. Nevylučujú ani štrajk

BRATISLAVA / Tlačovka a kontratlačovka. Ministerstvo pôdohospodárstva sa dostalo do prestrelky s potravinármi. Terčom je podpora pre agrorezort - zo 76-miliónov nejde na výrobu potravín ani euro. Stabilizácia cien je tak podľa zväzov ohrozená. Na vládu majú päť požiadaviek. Prioritou je zavedenie štátnej pomoci. A v krajnom prípade nevylučujú ani štrajk. Ministerstvo odkazuje, že "na tom pracuje".

​Richard Takáč na tlačovke s pompou predstavuje úspech rezortu - agrosektor si rozdelí 76 miliónov eur. "Vláda na čele s Robertom Ficom a ministerstvo pôdohospodárstva berú túto vec veľmi vážne," uviedol minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Deň na to však potravinári zvolávajú kontra tlačovku. Zo sumy vraj nedostanú nič. "Výrobcovia potravín združení v Únii potravinárov Slovenska sú rozčarovaní z prerozdelenia finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu," tvrdí Daniel Molnár, predseda Únie potravinárov Slovenska. "Bolo pre nás veľkým sklamaním, že v rámci ohlásených národných podpôr sa s potravinármi skoro vôbec nepočíta," povedala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

​Pre ministerstvo si pripravili päť požiadaviek. Za nevyhnutné považujú najmä rozbehnutie štátnej pomoci. Sťažujú sa na to, že už takmer 20 rokov tieto schémy nefungujú, čo spôsobuje najdrahšie ceny potravín v krajinách V4 a prevahu zahraničných produktov v našich regáloch. Takisto chcú predĺženie odvodových úľav či ochranu pred dovozom z tretích krajín."Je to návod na to, ako plniť programové vyhlásenie vlády v súvislosti so stabilizáciou cien potravín," doplnil Rastislav Machunka, člen Machúnka, člen Únie potravinárov Slovenska. 

Potravinári nevylúčili štrajk

Rezort odkazuje, že štátna pomoc už je v príprave a čoskoro sa o jej podrobnostiach dozvedia aj kritizujúce organizácie. V zálohe má i stovky miliónov pre potravinárov, ktorí nedokážu splácať svoje úvery. "Zároveň ministerstvo apeluje na všetkých v agrosektore, aby upriamili pozornosť na Program rozvoja vidieka, v rámci ktorého je stále nevyčerpaná takmer miliarda eur, pričom 400 miliónov môže reálne prepadnúť," tvrdí hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Veronika Daničová. 

S najväčším združením už sedel aj agrošéf Takáč - na valnom zhromaždení ho upozornili, že kým ich podmienky nesplní, ceny v obchodoch výrazne nepadnú. Potravinári chcú so zástupcami vlády rokovať aj ďalej, no v krajnom prípade nevylučujú ani štrajk. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy