Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ceny potravín by nás už mali potešiť. Opýtaní Slováci rozdiel stále necítia
Zdielať na

Ceny potravín by nás už mali potešiť. Opýtaní Slováci rozdiel stále necítia

BRATISLAVA/HUMENNÉ / Slováci si môžu stále viac vydýchnuť. Zdražovanie opäť kleslo. Inflácia je u nás najnižšia od leta 2021. Ešte vo februári roku 2022 sme tu mali 9-percentnú infláciu a to bol vlastne len začiatok. Za rok sa vyšplhala cez bolestivých 15 percent - našťastie začala klesať a tento trend už neprestal.

​Na vyše dvojročné minimá sa nedostala len celková inflácia. Ťahá ju nadol konečne zložka, ktorá trápi Slovákov najviac. Sú to ceny potravín.
Niektoré dôležité potraviny medziročne dokonca zlacneli. "Mlieko, syry, vajcia a súčasne to platilo pre tuky a oleje," uviedla hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová. 

Slováci sú však výrazní mäsožrúti. Tam síce nedošlo k poklesu, ale je to niekde úplne inde ako pred rokom. "Rástli štyri percentá medziročne. Pred rokom to bolo ešte 20 percent," doplnila. Stále ale platí, že sa porovnávame s minulým rokom, keď ceny naozaj raketovo vyleteli. Preto aj návrat do normálu nebude ľahký a ľudia to tak úplne necítia.

Opýtaní ľudia zmenu nepocítili

Pýtali sme sa ľudí na Hornom Zemplíne. Humenčania vraj nepocítili, že by sa im dýchalo ľahšie. Čísla však neklamú a so zdražovaním sa nám bojuje lepšie. To aj vďaka tomu, že mu konečne stíhajú platy. V priemysle, kde pracuje najviac ľudí, to vyzeralo momentálne takto: "Po očistení o infláciu bol ešte rast miest nad úrovňou päť percent," povedala Morháčová.



Mzdy v porovnaní s infláciou klesli v oblasti informačných technológií, ale tam to zase až tak nebolí. Mzdy sú tam dobré. Podľa čísel štatistického úradu tak Slovensko, konečne, dosahuje pokles cien potravín a aj platy rastú. To je niečo iné ako pred rokom, keď bola inflácia na úrovni 15 percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy