Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Dramatická inflácia sa výrazne spomalila. Výška platov bude konečne stíhať
Zdielať na

Dramatická inflácia sa výrazne spomalila. Výška platov bude konečne stíhať

BRATISLAVA / Zdražovanie konečne zatiahlo ručnú brzdu. V januári medziročný rast inflácie výrazne spomalil a dostal sa pod 4 %. Pre porovnanie, takto pred rokom kulminovala na 15 % percentách. Ide tak o najnižšiu úroveň od leta 2021. Napriek tomu si zatiaľ veľmi vyskakovať nemôžeme. Zatiaľ totiž k veľkému výdychu nedochádza.

​Inflácia konečne zatiahla ručnú brzdu. Medziročne klesla pod 4 % a medzimesačne stúpla len o 0.7 %. Tak dramaticky ako sme boli zvyknutí za posledné dva roky, zďaleka už nerastú ani potraviny. To je na Slovensku dôležité. "Kedy ceny potravín rástli medziročne takmer o 30 %. Teraz ceny potravín rastú približne tempom 6 %," opísal Marián Kočiš, analytik SLSP.

Aj keď ide o najnižšiu infláciu od leta 2021, stále zhltnú potraviny a bývanie Slovákom veľkú časť rodinných rozpočtov. V prípade jedla a nápojov ide takmer o 24 % a pri bývaní je to 26 %. Z potravín si najviac priplácame momentálne za zeleninu a sladké, ale aj chlieb, ryby, či mäso.

Peňaženky to zatiaľ nepocítili

​Obyvatelia východného Slovenska hovoria, že ich peňaženky zatiaľ znižovanie cien nijako výrazne nepocítili. "V košíku nič nemáte a zaplatíte viac," povedala obyvateľka Humenného. Pocit dražoby majú ľudia aj preto, že sa už odrážame od vysokých minuloročných cien, kedy stúpali dvojciferne oproti roku 2022. Naďalej tak platí, že kým v januári 2022 sme za nákup zaplatili 100 eur, tak tento rok je to až 134 eur. "Spotrebitelia majú stále v hlave ceny, ktoré sme tu mali pred dvoma rokmi," uviedol Ľubomír Koršňák, analytik Unicredit Bank.

"Najväčším problémom bolo, že inflácii nestíhali platy. To sa má postupne zmeniť. "Očakávame, že to bude niekde okolo 7,5 %, tak reálne by sme mohli zarábať približne o 3 % viac ako v predchádzajúcom roku," dodal Kočiš. Zároveň platí, že inflácia je u nás stále vyššia ako je aj priemer eurozóny, ktorý je približne na 2 %, čiže dvakrát nižšie ako u nás. "Pokles, ktorý sme videli v predchádzajúcich dvoch rokoch, reálna mzda by sa mohla vrátiť na prelome rokov 2025 - 2026," uviedol Koršňák. 

Čísla inflácia však v každom prípade pozitívne prekvapili. Veľkú časť razantného poklesu, ale spôsobilo zastropovanie cien energií. Nie je však všetko zlato, čo sa blyští. Zastropovanie cien je veľkou záťažou už aj pre tak vysokú štátnu sekeru, ktorú raz nebudú platiť politici, ale ľudia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy