Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
753. deň na Ukrajine: Rusko obvinilo Ukrajinu z pokusu o sabotáž volieb
Zdielať na

753. deň na Ukrajine: Rusko obvinilo Ukrajinu z pokusu o sabotáž volieb

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinské sily útočili aj počas uplynulej noci na ciele priamo na území Ruska. Ruské ministerstvo obrany hovorí o 35 zostrelených ukrajinských dronoch a 12 raketách. Drony a výbuchy bolo počuť aj v blízkosti moskovských letísk. Úrady preto dnes ráno obmedzili ich prevádzku. V Rusku navyše po útoku dronov horela ďalšia, v poradí už dvanásta rafinéria. V operáciách v pohraničných regiónoch Ruska pokračujú aj ruské proti-vládne sily. Ovládli vraj ďalšiu obec. Pokračuje tiež ostreľovanie ruského mesta Belgorod. Tamojšie úrady hlásia viacero zranených a dve obete.

​Ukrajina: Ruské drony zničili priemyselné objekty v Odeskej oblasti

Na Odeskú a Mykolalivskú oblasť bolo vyslaných 16 kamikadze dronov typu Šáhid, z ktorých sa 14 podarilo zostreliť. Masívny útok trval približne tri hodiny.
"Jednotky protivzdušnej obrany odrážali vlny Šáhidov, ktoré boli vypúšťané z dočasne okupovaného Krymu, prilietali od Čierneho mora a manévrovali nad obytnými budovami a priemyselnými zónami Odesy," uviedla ukrajinská armáda na sieti Telegram.

Niektoré z dronov podľa nej spôsobili škody a požiare v areáloch poľnohospodárskych podnikov a zničili viacero priemyselných objektov. Požiare sa podarilo rýchlo uhasiť, pričom nikto neutrpel zranenia.

​Rusko obvinilo Ukrajinu z údajných pokusov o sabotáž prebiehajúcich volieb

Ruská invázia na Ukrajinu zatienila priebeh prezidentských volieb v Rusku, v ktorých sa očakáva víťazstvo šéfa Kremľa Vladimira Putina vzhľadom na to, že nemá skutočného súpera. V sobotu - druhý z troch dní hlasovania - ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Ukrajina "zintenzívnila svoje teroristické aktivity" v súvislosti s voľbami. Podľa Moskvy sa Kyjev týmto spôsobom snaží vyžiadať ďalšiu finančnú a vojenskú pomoc od svojich západných spojencov.

Rezort ruskej diplomacie dodal, že pri jednom incidente ukrajinský dron údajne zhodil nálož na volebnú miestnosť v Ruskom kontrolovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti. Ruská agentúra TASS citovala miestneho predstaviteľa, podľa ktorého nedošlo k žiadnemu poškodeniu ani zraneniam, keď výbušné zariadenie dopadlo približne päť až šesť metrov od budovy, v ktorej sa nachádzala volebná miestnosť, ešte pred jej otvorením.

Rusko: Ukrajinský útok na rafinériu v Krasnodarskej oblasti spôsobil požiar

"Požiar v areáli ropnej rafinérie v Slavjansku na Kubáni je už úplne uhasený. Podľa predbežných informácií v čase útoku dronu zomrela jedna osoba, pričom predbežnou príčinou smrti bol infarkt," uviedlo operačné veliteľstvo Krasnodarskej oblasti v aplikácii Telegram. V dôsledku požiaru nehlásili z miesta žiadne obete. Miestny predstaviteľ však informoval, že zranenia utrpel jeden pracovník rafinérie a z útoku obvinil Ukrajinu.

Dronové útoky na energetickú infraštruktúru v Rusku sa zintenzívnili v poslednom týždni. Dochádza k nim v čase, keď sa v Rusku konajú prezidentské voľby, v ktorých podľa očakávaní zvíťazí šéf Kremľa Vladimir Putin. V sobotu vypukol po sérii útokov požiar aj v rafinérii v ruskom meste Samara, vzdialenom približne 1000 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Pri útoku v meste Belgorod zahynuli dvaja ľudia.

​Rusko údajne zostrelilo 35 ukrajinských dronov; dva neďaleko letiska Domodedovo

Primátor Moskvy Sergej Sobianin hlásil zostrelenie dvoch dronov nad Domodedovským okresom, kde sa nachádza aj medzinárodné letisko Domodedovo. Ďalšie dva bezpilotné útoky sa podľa neho podarilo odraziť v okresoch Ramenskoje a Stupino v Moskovskej oblasti. K zraneniam ani materiálnym škodám údajne nedošlo. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že počas noci sa v ôsmich oblastiach Ruska podarilo "zachytiť a zneškodniť" 35 bezpilotných strojov.

Ministerstvo hlásilo zostrelené drony aj z Kalužskej a Jaroslavlianskej oblasti, ktoré ležia južne, respektíve severovýchodne od Moskvy. Jaroslavlianska oblasť sa nachádza zhruba 800 kilometrov od hraníc Ukrajiny a teda ide o jednu z najdlhších vzdialeností, kam doleteli ukrajinské drony, píše agentúra AP. Ďalšie bezpilotné troje boli podľa ministerstva zneškodnené aj v Belgorodskej, Kurskej a Rostovskej oblasti, ktoré hraničia s Ukrajinou, a tiež v Krasnodarskom kraji na pobreží Čierneho a Azovského mora.

​Macron: Na Ukrajine bude možno v určitom bode potrebné vykonať pozemné operácie

Macron ešte vo februári vyvolal rozruch, keď hypoteticky nevylúčil vyslanie západných vojakov na Ukrajinu, čo vyvolalo odpor u ostatných európskych lídrov. Neskôr svoj výrok vysvetlil tým, že to neznamená úvahu o nasadení jednotiek v blízkej budúcnosti, ale že tým otvára debatu o možnostiach ďalšej podpory Kyjeva. "Možno v určitom okamihu - nechcem to, nepreberiem iniciatívu - budeme musieť vykonať pozemné operácie, nech už budú akékoľvek, aby sme čelili ruským silám," uviedol Macron v rozhovore pre francúzsky denník.

"Sila Francúzska spočíva v tom, že to dokážeme," dodal francúzsky prezident s tým, že jeho krajina sa pripravuje na "všetky scenáre". Macron sa v piatok spolu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a poľským premiérom Donaldom Tuskom stretol v Berlíne, kde rokovali o spôsoboch podpory Ukrajiny. Lídri tzv. Weimarského trojuholníka, sa podľa francúzskeho prezidenta zhodli, že ich cieľom je nikdy nedovoliť Rusku zvíťaziť a podporovať Ukrajincov až do konca.
Rozdiely však naďalej panujú v otázke nasadenia pozemných síl.

Zatiaľ čo Macron tvrdí, že európski lídri by si mali ponechať otvorené všetky možnosti - vrátane vyslania vojakov na Ukrajinu -, opatrnejšie postupujúci Scholz takúto možnosť kategoricky odmieta. Poľsko zatiaľ jasnú pozíciu k vyjadreniam Macrona nezaujalo. Tusk koncom februára v Prahe povedal, že Varšava nemá v úmysle vysielať vojakov na Ukrajinu, priamo to však nevylúčil ani sa nevyjadril k možnosti, že tak urobia iné štáty NATO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy