Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
754. deň na Ukrajine: ​Putin je naklonený prímeriu na Ukrajine počas olympijských hier v Paríži
Zdielať na

754. deň na Ukrajine: ​Putin je naklonený prímeriu na Ukrajine počas olympijských hier v Paríži

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruský prezident Vladimir Putin v noci na pondelok 18. marca vyhlásil, že je naklonený prímeriu počas nadchádzajúcich olympijských hier v Paríži. Ukrajina v noci zničila 17 z 22 ruských útočných dronov. Rusko podľa ukrajinského letectva zaútočilo tiež siedmimi raketami. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v pondelok 18. marca poďakoval Česku za iniciatívu na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že rýchle rozhodnutie amerického Kongresu o miliardách dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine je "životne dôležité".

Putin je naklonený prímeriu na Ukrajine počas olympijských hier v Paríži

Ruský prezident Vladimir Putin v noci na pondelok 18. marca vyhlásil, že je naklonený prímeriu počas nadchádzajúcich olympijských hier v Paríži. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas víkendu v rozhovore pre ukrajinskú televíziu potvrdil, že Paríž chce vyzvať Moskvu, aby súhlasila s prímerím počas trvania hier, pripomína DPA. Olympiáda sa uskutoční od 26. júla do 11. augusta.

Putin na tlačovej konferencii v noci na pondelok povedal, že o takomto návrhu prezidenta Macrona dovtedy nepočul. "V každom prípade budeme vždy vychádzať zo záujmov Ruska a situácie na bojisku," uviedol šéf Kremľa.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) chce športovcom z Ruska a Bieloruska povoliť účasť na júlových a augustových olympijských hrách ako neutrálnym športovcom za prísnych podmienok, pripomína DPA. MOV pôvodne zakázal Rusku a jeho spojencovi Bielorusku účasť na medzinárodných športových podujatiach po tom, ako Moskva vo februári 2022 spustila inváziu na Ukrajinu.

​Rusko na Ukrajinu v noci zaútočilo 22 dronmi a siedmimi raketami

Ukrajina v noci na dnes zničila 17 z 22 ruských útočných dronov. Rusko podľa ukrajinského letectva zaútočilo tiež siedmimi raketami, uviedli agentúry Reuters a Ukrinform. Jedna zo striel podľa Štátnej služby pre mimoriadne situácie (DSNS) zasiahla hasičskú stanicu v Charkovskej oblasti, jeden záchranár utrpel zranenia. V ruskej Belgorodskej oblasti podľa jej gubernátora dvaja ľudia zomreli a niekoľko ďalších utrpelo zranenia pri ukrajinskom ostreľovaní.

V Charkovskej oblasti útok poničil budovu stanice a štyri hasičské autá. V tom čase bolo na služobnej 11 hasičov, z ktorých jeden utrpel zranenia ruky. Išlo o vodiča, ktorému zdravotníci poskytli pomoc na mieste.

V Kirovohradskej oblasti na strednej Ukrajine Rusi zaútočili na mesto Svitlovodsk ležiace na južnom brehu Kremenčuckej priehrady, kde podľa miestnych úradov zasiahli bližšie neurčené priemyselné objekty. V oblasti mesta Oleksandrija ďalej na juh boli poškodené súkromné priemyselné objekty i okolité obytné domy, informoval šéf oblastnej vojenskej správy Andrij Rajkovč.

Bezpilotné lietadlá útočili podľa telegramového kanála RBK Ukrajina v Poltavskej oblasti. Výbuchy sa ozývali napríklad v okolí Kremenčuku. Podľa dostupných informácií nevznikli žiadne škody a nikomu sa nič nestalo.

​Ukrajinský minister poďakoval za českú iniciatívu na pomoc Kyjevu

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v pondelok 18. marca poďakoval Česku za iniciatívu na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu. Aktivitu Prahy spomenul aj šéf americkej diplomacie Antony Blinken, s ktorým sa ministri v Bruseli spojili prostredníctvom videohovoru. Českým novinárom v Bruseli to povedal minister zahraničia Ján Lipavský.

"Českú iniciatívu spomínala dnes veľká časť štátov. Bolo nám ďakovane, dobre sa to počúva, avšak ešte potrebujeme, aby sa tie veci naozaj dotiahli do konca," uviedol český minister. "Máme prísľuby pre 300-tisíc kusov munície, pre ďalších 500-tisíc kusov je to v rokovaní," dodal.

Česká iniciatíva podľa neho bola dávaná ako príklad toho, ako môže skupina ochotných a akcieschopných krajín, aj mimo európskej platformy, dosiahnuť podporu Ukrajiny. "Česko dnes naozaj bolo jednou z hviezd rady ministrov zahraničia," doplnil Lipavský.

O možnosti zakúpiť v tretích krajinách 800-tisíc delostreleckých granátov pre Ukrajincov, ktorí sa už vyše dva roky bránia ruskej vojenskej agresii, informoval český prezident Petr Pavel na mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára. Premiér Petr Fiala minulý týždeň oznámil, že sa k nákupu zatiaľ pripojilo 18 krajín od Kanady cez Nemecko či Holandsko až po Poľsko. Tento počet zatiaľ podľa Lipavského stále platí. "Nemôžeme očakávať, že by sa pripojili všetky štáty EÚ, sú krajiny, ktorých politikou nie je dodávať vojenský materiál na Ukrajinu," doplnil šéf českej diplomacie.

Šéfovia diplomacií EÚ schválili ďalšie sankcie voči Rusku

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ v pondelok 18. marca v reakcii na smrť opozičného lídra Alexeja Navaľného schválili ďalší balík sankcií voči Rusku. S odvolaním sa na diplomatický zdroj EÚ o tom informovala agentúra DPA. Sankcie sa týkajú ľudí z ruského justičného systému. Očakáva sa, že ďalšie podrobnosti o nich budú oznámené v najbližších dňoch, doplnila DPA.

Prijatie nového balíka sankcií voči Rusku bolo oznámené deň po tom, ako sa v Rusku a na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny uskutočnili prezidentské voľby, v ktorých bol znovuzvolený doterajší šéf Kremľa Vladimir Putin. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pred schôdzkou v Bruseli pred novinármi uviedla, že Rusko malo voľby bez možnosti výberu.

Je "životne dôležité", aby USA rýchlo schválili pomoc pre Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že rýchle rozhodnutie amerického Kongresu o miliardách dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine je "životne dôležité". Vyhlásil to v Kyjeve na stretnutí s americkým republikánskym senátorom Lindseyom Grahamom, informuje TASR na základe správy z tlačovej agentúry AFP.

"Pre nás je životne dôležité, aby Kongres rýchlo dokončil všetky potrebné procedúry a urobil konečné rozhodnutie..., ktoré posilní ukrajinskú ekonomiku a naše ozbrojené sily," citoval Zelenského vo vyhlásení prezidentský úrad.

Balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov blokuje republikánmi vedená Snemovňa reprezentantov. Jej predseda Mike Johnson trvá na tom, že podmienkou schválenia pomoci je sprísnenie režimu na hraniciach USA s Mexikom, teda boja proti nelegálnemu prisťahovalectvu. Ukrajinskí vojaci hlásia nedostatok munície spôsobený práve meškaním americkej pomoci a ruské sily postupujú v niektorých častiach frontu na východe Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy