Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Robert Fico odmietol podporovať ďalšie sankcie proti Rusku. Ukrajinu označil za najviac skorumpovanú krajinu
Zdielať na

Robert Fico odmietol podporovať ďalšie sankcie proti Rusku. Ukrajinu označil za najviac skorumpovanú krajinu

BRATISLAVA / Nový slovenský premiér Robert Fico odmietol zavedenie ďalších sankcií proti Rusku, ak by poškodili Slovensko, ako ho podľa neho poškodila väčšina doterajších sankcií. Ako premiér nehodlá podporovať poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá sa od vlaňajška bráni ruskej vojenskej invázii. Fico to povedal pred začiatkom dvojdňového samitu lídrov členských krajín EÚ, ktorého sa zúčastní po stredajšom vymenovaní za ministerského predsedu. Fico tak zotrval vo svojich názoroch z obdobia pred septembrovými parlamentnými voľbami, ktoré jeho strana vyhrala. Ukrajinu Fico označil za najviac skorumpovanú krajinu na svete.

"Nebudem hlasovať za žiadne sankcie proti Rusku, pokiaľ nebudú na stole analýzy dosahov na Slovensko. Ak majú byť také sankcie, ktoré nás budú poškodzovať, ako nás poškodzovala väčšina sankcií, tak ja nevidím žiadny dôvod podporovať hoci len odkazy," povedal Fico pred poslancami európskeho výboru slovenského parlamentu. Dodal, že odkaz na ďalší balík protiruských sankcií chcú do konca samitu EÚ presadiť pobaltské krajiny.

Slovensko do nástupu Ficovej vlády patrilo k silným podporovateľom Ukrajiny, ktorých pomáhalo aj vojenskými dodávkami, a rovnako sa radilo k zástancom protiruských sankcií. "Ako predseda vlády budem podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine," uviedol Fico. Jeho postoj znamená, že po Maďarsku je Slovensko druhou krajinou Vyšehradskej skupiny (V4 – Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko), ktorá odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu.

"Postoj mojej vlády je, že okamžité zastavenie vojenských operácií je to najlepšie riešenie, ktoré pre Ukrajinu máme. Európska únia by sa mala premeniť z dodávateľa zbraní na mierotvorcu," povedal Fico. Podľa neho by bolo lepšie, aby Ukrajina a Rusko ďalších desať rokov konali, ako by sa mali zabíjať. Zopakoval svoje stanovisko, že za terajším konfliktom na Ukrajine stáli predtým útoky ukrajinských fašistov na civilné obyvateľstvo ruskej národnosti. Za nerealistickú predseda slovenskej vlády označil možnosť, že sa Rusko stiahne z anektovaného polostrova Krym alebo z okupovaných oblastí východoukrajinských regiónov. Naivná je podľa neho predstava, že sa niekomu podarí konvenčnými zbraňami zatlačiť do kúta Rusko ako nukleárnu veľmoc.

Podľa Fica Ukrajina nie je pripravená na vstup do EÚ, ale z jeho vyjadrení tiež vyplynulo, že Bratislava nemieni blokovať začatie prístupových rozhovorov o vstupe Kyjeva do únie. Robert Fico tiež zopakoval svoj odmietavý postoj voči členstvu Ukrajiny v NATO.

"Nie som jazykovedec, ale nie som istý ako môže niekto iný slovíčko všestranne vykladať inak, ako že to zahŕňa všetky aspekty tej veci. Teda všestranná pomoc zahŕňa aj vojenskú. v tomto je to stanovisko, ktoré sme odhlasovali na výbore, záväzné," povedal Michal Šimečka, predseda strany Progresívne Slovensko.

"Neviem sa stotožniť s tým, že budeme robiť slovenskú zahraničnú politiku. Sme členmi NATO a EÚ a je dôležité, aby sme s našimi partnermi s našou účasťou naše záujmy chránili. Je to v geopolitickom a bezpečnostnom záujme Slovenska a aj naše hospodárske záujmy hovoria, že musíme pomáhať Ukrajine," vyjadrila sa Vladimíra Marcinková zo strany SaS.

Opakované vyjadrenia o stopnutí vojenskej pomoci ukrajine nevníma ako problém ako predseda HLASu. v zásade podľa neho je aj zhodnotenia stavu v akom sú naše vojenské zásoby a to pomáha zotrvať Ficovi v jeho predvolebnej rétorike

"Ak si má Slovensko zachovať akú takú mieru vlastnej obrany schopnosti veľké kapacity na vojenskú pomoc nemá. To sú dva pohľady – ja hovorím, že nie je z čoho, on hovorí, že nič nepošleme, ale v zásade je to jedno a to isté," informoval Peter Pellegrini. Medzičasom prišla cez agentúru AFP reakcia z Ruska, podľa ktorej naše vyhlásenia zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine tento konflikt zmení len ťažko. Robert Fico ale trvá na svojich tvrdeniach, že toto nie je naša vojna. A taká bude aj jeho politika v pri vyjednávaniach v Bruseli.

Kremeľ: Zámer Slovenska zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine konflikt ťažko zmení

Zámer novej slovenskej vlády zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine konflikt len sotva zmení, uviedol podľa agentúry AFP hovorca Kremľa. O nulovej vojenskej pomoci Ukrajine hovoril novovymenovaný predseda vlády Robert Fico. Slovensko ale podľa Kremľa zohráva len minimálnu úlohu v dodávkach západných zbraní Kyjevu.

"Podiel Slovenska na dodávkach zbraní (Kyjevu) nebol v skutočnosti až taký veľký, a preto (rozhodnutie zastaviť vojenskú pomoc Bratislavy) celý proces ledva ovplyvní," povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, kým znovu obvinil Spojené štáty, že svojou pomocou Ukrajine prilievajú olej do ohňa. "Hlavným hýbateľom tohto procesu vôbec nie je Kyjev, ale Spojené štáty. Preto čím dlhšie budú USA prilievať olej do ohňa svojimi krokmi, svojou priamou angažovanosťou v konflikte, tým dlhšie bude pokračovať. Ale rovnako to nebude schopné zmeniť chod udalostí. Rusko dosiahne svoje ciele," zdôraznil hovorca Kremľa podľa štátnej agentúry TASS.

Komentátori poukazujú na to, že Ficov negatívny postoj k vojenskej pomoci Ukrajine by paradoxne mohol poškodiť slovenské zbrojovky, ktoré po chudých rokoch zažívajú lepšie časy práve pre oživenie dopytu po ich produkcii v dôsledku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Týka sa to aj vlajkovej lode slovenského zbrojného priemyslu, samohybných húfnic Zuzana 2. Tie sa teraz pre Ukrajinu vyrábajú v rámci komerčného kontraktu.

Slovenská štátna firma Konštrukta-defence odovzdala na začiatku augusta Ukrajine ďalšie dva kusy samohybných húfnic Zuzana 2. Sú to prvé delostrelecké súpravy z celkovo 16, ktorých výrobu financujú Dánsko, Nórsko a Nemecko. Podľa vtedajšieho vyjadrenia slovenského ministerstva obrany všetky sľúbené slovenské húfnice Ukrajinci dostanú do konca roka 2024.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy