Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Harabin nazval bývalého poslanca plechovičkou a odkázal mu, že skončí v base
Zdielať na

VIDEO: Harabin nazval bývalého poslanca plechovičkou a odkázal mu, že skončí v base

PEZINOK / Prokurátora nazval ako "Plechovička" či "Nikto" a bývalého poslanca označil za Banderovca. Takéto slová v pondelok (25. 3.) padali z úst neúspešného kandidáta na prezidenta Štefana Harabina. Ten sa postavil pred súd za jeho status o Ukrajine, v ktorom schvaľoval Putinove kroky. Podľa bývalého ministra je celý proces "nulitný".

Pred súdom prišlo k slovnej potýčke medzi poslancom Kristiánom Čekovským a Štefanom Harabinom:

​Štefan Harabin sa dostal do problémov pre jeho status na sociálnej sieti, kde schvaľoval ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. Obžalovali ho z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a schvaľovania trestného činu. "Urobil by som presne to isté, čo Putin v súvislosti s udalosťami na Ukrajine. Je povinnosťou Rusov pacifikovať nacistov, ktorí genocídne od roku 2014 zavraždili 15-tisíc vlastných civilistov," napísal vtedy Harabin na sociálnej sieti.

Pojednávanie ani poriadne nezačalo a atmosféra začala naberať na obrátkach. "Chcel som, aby vypočuli aj Gutierésa, lebo keď nepoznajú oni právo, tak Gutierés im povie, či platí charta OSN," povedal Harabin.

Bývalý minister vyhlásil, že proces je nulitný a podal aj sťažnosť, v ktorej tvrdí, že trestný čin hanobenia rasy a národa mu zrušil paragrafom 363 generálny prokurátor Žilinka.

Potom si zobral na mušku prokurátora. "Tento človek by nemohol robiť ani školníka na základnej škole v obci, kde je 200 obyvateľov," vyhlásil Harabin. Vraj nemá poverenie od nadriadeného a nazval ho "Nikto" či "Plechovička, ktorá nepozná právo". "Za túto šikanu budete platiť. Za túto plechovičku vy budete platiť. A jednoducho som bol nezákonne obvinený dva roky cez túto plechovičku, áno? A vy budete platiť z našich daní. Za to, že plechovička nepozná právo. A na politickú objednávku nejakého Čekovského alebo Šeligu, ktorí sa rozumejú právu jak ja kozmickým letom," vysvetlil Harabin.

Pomyselné druhé kolo tak pokračovalo slovnou prestrelkou pred budovou súdu, kde si Harabin povymieňal názory s exposlancom Čekovským. Práve on spolu s ďalšími naňho podávali trestné oznámenie. "Zlu nikdy nebudeme ustupovať. Vy ste zlo. Vy ste Banderovec... Pôjdete do basy za krivé obvinenie," rozčúlil sa Harabin. "Zlu nemôžeme nikdy ustupovať. Ak vidíme v bežnom živote aj na sociálnych sieťach, že niekto obhajuje vraždenie nevinných ľudí a civilistov a schvaľuje agresiu Ruskej federácie na Ukrajine, tak proti tomu musíme zakročiť," reagoval exposlanec Kristián Čekovský.

Termín ďalšieho pojednávania zatiaľ známy nie je. Najvyšší súd sa najprv musí vysporiadať so sťažnosťou. Možnosti, ako rozhodne, sú tri. Prvá je, že vec bude pokračovať na ŠTS. Druhá je, že pojednávanie sa presunie na Mestský súd, a tou treťou je, že sa celá vec vráti do prípravného konania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy