Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pozor, kto sa pozerá. Za milostné radovánky na verejnosti vám hrozí aj väzenie
Zdielať na

Pozor, kto sa pozerá. Za milostné radovánky na verejnosti vám hrozí aj väzenie

BRATISLAVA / Milostné radovánky na verejnosti môžu byť posudzované nielen ako priestupok, ale aj ako trestný čin. Ak svoje vzrušenie na verejnosti pred zrakmi iných neovládnete, hrozí vám aj niekoľkoročné väzenie. Nuž a či vyviaznete len s pokutou alebo skončíte s obvinením, závisí aj od toho - koľko ľudí vás pri tom uvidí. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Muž (33) sa mal vo vlaku medzi Humenným a Vranovom nad Topľou pred cestujúcimi obnažovať, čím vyvolal verejné pohoršenie. "Z doterajšieho vyšetrovania vyplýva, že nejde o trestný čin, ale o priestupok," informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

V prípade, že sa jedná len o priestupok, môžu policajti za verejné pohoršenie uložiť blokovú pokutu do výšky 100 eur. "O priestupok ide vtedy, ak vzbudíte verejne pohoršenie a neboli tam súčasne prítomné 3 osoby," vysvetlil právnik Milan Ficek.

No nie vždy je takéto konanie len priestupkom. Za sex na verejnosti polícia obvinila dvojicu, ktorá sa oddávala sexu na Mostnej ulici v Nitre priamo pred očami okoloidúcich. "Okresný súd vydal trestný rozkaz, s ktorým obvinených uznal vinnými zo spáchania prečinu výtržníctva formou spolupáchateľstva. Uložil každému z obvinených podmienečný trest v trvaní 3 mesiace sa skúšobnou dobou na rok," informvoala hovorkyňa súdu Lena Kiradžiev.

V prípade trestného činu výtržníctva vám môže hroziť za intímnosti na verejnosti alebo na verejne prístupnom mieste až trojročný trest. A to v tom prípade, ak vzbudíte pohoršenie pred viac ako 3 ľuďmi. Podmienkou je, aby vás videli súčasne. 

"Ak sa ľudia venujú sexu na verejnosti, prípadne dokonca súložia, tak to môže mať rôzne príčiny. Môže byť pod vplyvom drog alebo alkoholu, alebo kombinácie, aspoň jeden z nich môže byť psychicky chorý a môžu byť sexuálni devianti," vysvetlila sexuologička Danica Caisová. "Pokiaľ ide o to miesto verejnosti prístupné, tak sú to situácie buď v parku, môže to byť v lese, môže to byť na verejnom WC, prípadne v kabínke na prezliekanie oblečenia, môže to byť dokonca v kupé," doplnil Ficek.

Vo väzení až na 3 roky môžete skončiť aj vtedy, ak ste doma v spálni a počas intímností si nedáte pozor. "Napríklad necháte odstreté závesy a vidia vás aspoň 3 susedia, tak takýto skutok je považovaný za skutok spáchaný verejne," zdôraznil Ficek. "Ľudia by mali byť opatrní. Mali by naozaj uvažovať nad tým, že ich to vzrušuje, ale že človek nezainteresovaný to môže pociťovať ako nepríjemnosť," zdôraznila Caisová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy