Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Traja muži zo štyroch obvinených z útoku v Moskve priznali vinu. Pri výsluchu ich mali mučiť
Zdielať na

Traja muži zo štyroch obvinených z útoku v Moskve priznali vinu. Pri výsluchu ich mali mučiť

MOSKVA / Súd v Moskve v pondelok 25. marca obvinil štyroch ľudí podozrivých z piatkového útoku v koncertnej sieni v meste Krasnogorsk na západnom okraji ruskej metropoly z teroristického činu spáchaného v skupine. Hrozí im doživotie, uviedla agentúra TASS. Na všetky štyri súd uvalil väzbu na dobu najmenej dvoch mesiacov alebo kým sa neuskutoční súdny proces. Pri útoku zahynulo najmenej 137 ľudí, ďalších viac ako 180 je ich zranených, uviedli v aktualizovanej bilancii moskovské úrady.

​Ruské bezpečnostné sily v sobotu 23. marca oznámili, že chytili páchateľov útoku. Celkovo informovali o zatknutí 11 osôb, vrátane štyroch útočníkov. Moskva naznačovala ich spojenie so susednou Ukrajinou, k útoku sa ale opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Kyjev akékoľvek zapojenie dôrazne poprel.

Súd v Moskve rozhodoval, či na podozrivých uvalí väzbu, urobil tak v prípade všetkých štyroch mužov obvinených z teroristického činu. Určil, že dvojmesačná lehota môže byť predĺžená dovtedy, kým sa nezačne súdny proces na základe obvinení z terorizmu. Ten by sa mal začať 22. mája, uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie zo súdneho procesu zverejneného no platforme Telegram. Podľa súdu sa rodáci z Tadžikistanu priznali.

Jeden z podozrivých bol v pondelok 25. marca do súdnej siene privedený so zaviazanými očami. Pásku mu dala dole ostraha, takže bolo možné vidieť jeho monokel, uviedla agentúra AP. V súvislosti so štyrmi zadržanými Peskov odmietol komentovať ich vonkajší vzhľad v čase, keď ich previedli pred súd. Podľa medializovaných správ jeden z mužov mal obväzom previazané ucho, ďalší mal modriny a podliatiny na tvári, iný mal okolo krku zvyšok plastovej tašky. Štvrtého doviezli do súdnej siene na nemocničnom ležadle. "Túto otázku nechávam bez odpovede," reagoval na obvinenia z mučenia podozrivých Peskov a odmietol sa vyjadriť aj k totožnosti zvyšných siedmich zadržaných v súvislosti s činom.

Na internete sa objavilo aj video, na ktorom mali jednému z obvinených mužov odrezať ucho. Ten istý muž prišiel na súd so zaviazaným uchom. Pravosť tohto videa sa nedá overiť. Informoval o tom portál tn.nova.cz.

Budovu súdu obklopovali davy policajtov, na mieste panujú prísne bezpečnostné opatrenia. V aute, v ktorom podozriví utekali z Moskvy, sa podľa jedného z ruských poslancov našli cestovné pasy Tadžikistanu. Ruské médiá zverejnili zábery, na ktorých jeden zo zadržaných odpovedá na otázky tadžicky.

Ľudia v Rusku v pondelok 25. marca držia celoštátny smútok na pamiatku obetí piatkového teroristického útoku v koncertnej sieni Crocus City Hall. K miestu prišli stovky ľudí uctiť pamiatku zabitých návštevníkov. Podľa aktualizovaných údajov moskovských úradov je po útoku 182 zranených, z toho 121 leží v nemocnici a 61 sa lieči ambulantne.

Putin nemá v pláne zavítať na miesto piatkového útoku v Moskve

Kremeľ nebude komentovať vyhlásenia Islamského štátu (IS), ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za piatkový útok v koncertno-zábavnom centre Crocus City Hall v Moskve. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý sa pritom odvolal na prebiehajúce vyšetrovanie.         

Peskov okrem toho dodal, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v pláne navštíviť miesto tragédie, kam pritom ľudia od minulej soboty nosia kvety, sviečky či plyšové hračky na pamiatku najmenej 137 obetí útoku - najtragickejšieho v Rusku za posledných 20 rokov, ako konštatovali politickí analytici. "Vyšetrovanie prebieha. Zatiaľ nezaznela žiadna koherentná verzia. Hovoríme len o predbežných zisteniach," povedal Peskov.

Doplnil, že Putin sa v pondelok zúčastní na zasadnutí predstaviteľov bezpečnostných a sociálnych rezortov, ktorí budú diskutovať o opatreniach prijímaných v súvislosti s teroristickým útokom v centre Crocus City Hall. Hovorca dodal, že Kremeľ zvažuje dodatočné opatrenia na podporu tých fyzických a právnických osôb, ktoré teroristický útok zasiahol.

Čaká ich trest smrti?

Kremeľ odmietol, že by ohľadom teroristického útoku udržiaval nejaké kontakty so západnými krajinami. Tie na čele so Spojenými štátmi predtým varovali pred možnosťou teroristického útoku pri veľkom verejnom zhromaždení na ruskom území a Washington v piatok uviedol, že má ohľadom tragédie v Crocus City Hall spravodajské informácie.

Témou tlačového brífinku v Kremli bol aj trest smrti, o ktorom sa v súvislosti s trestami pre páchateľov teroristického činu v posledných dňoch v Rusku začalo hovoriť. Peskov uviedol, že prezidentský úrad sa týchto diskusií nezúčastňuje, po najvyššom treste ale volal okrem iného bývalý ruský prezident a premiér a súčasný podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. "Musia byť zabití? Musí. A budú," uviedol dnes na telegrame.

Útok v koncertnej sále centra Crocus City Hall neďaleko Moskvy sa odohral v piatok 22. marca krátko pred začiatkom koncertu ruskej rockovej skupiny Piknik. Do komplexu vtrhli neznámi muži v maskovacích odevoch a spustili paľbu na návštevníkov a personál. V budove okrem streľby vypukol aj požiar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy