Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vedci zistili, že akvárium má priaznivé účinky na krvný tlak
Zdielať na

Vedci zistili, že akvárium má priaznivé účinky na krvný tlak

BRATISLAVA / Vedci zistili, že pozorovanie rýb, či už v jazere alebo v akváriu, pôsobí na psychiku človeka blahodárne. Snažili sa zistiť, či rybky pôsobia ako liečitelia aj na fyzické zdravie človeka.

Akváriá na verejných priestranstvách, v kaviarňach, alebo v reštauráciach môžeme objaviť aj na Slovensku. "Deti to láka, rybičky, sedia a sú pokojnejšie," tvrdí barmanka Stanislava.

Upokojuje to ale vraj aj dospelých. Podľa psychológov nejde o nejaké placebo. "V psychologickej symbolike voda predstavuje dušu, psychiku, to znamená, že v tom ľudskom podvedomí, nevedomí, je spájané s tým pokojom," vysvetľuje psychológ Karol Kleinmann.

Psychický život

A živé rybičky zase predstavujú priestor, kde sa odohráva náš psychický život. "Pokiaľ je človek skutočne v nejakých stresových situáciach a sa na to pozerá, pôsobí to veľmi blahodárne," pokračuje psychológ.

A okrem toho, takýto pestrofarebný podvodný svet je aj výživnou pastvou pre naše oči. Konkrétne antidepresívne, čiže uľavujú smútku. Známe je aj to, že najsilnejší účinok má padajúca voda pri vodopádoch vďaka priaznivým iónom.

Účinky aj na tlak

Britskí vedci však išli vo výskume ešte ďalej a preukázali priaznivé účinky akvária aj na frekvenciu srdcového pulzu a na krvný tlak. A tak ľudia ťažko sa pohybujúci alebo pripútaní na lôžko, môžu namiesto pohybu v prírode pozorovať akvárium, a tak predchádzať riziku srdcovo-cievnych ochorení.

Téme sa venuje redaktor Anton Adamčík:

Zdielať na

Súvisiace články