Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Eset zablokoval prístup na viaceré weby. Nebezpečenstvo ale nehrozilo
Zdielať na

Eset zablokoval prístup na viaceré weby. Nebezpečenstvo ale nehrozilo

BRATISLAVA / Niektoré spravodajské weby, či bankový portál boli v pondelok mimo prevádzky. Uživatelia si na obrazovke mohli prečitať o výpadku spojenia. Za nefunkčnými stránkami neboli hackeri ani trójsky kôň. Potvrdila to spoločnosť, ktorá prevádzkuje antivírusový program.

Ak ste sa v pondelok okolo poludnia pokúšali dostať na niektoré stránky internetových obchodov či viaceré spravodajské servre, po pár sekundách sa na stránke objavila správa o výpadku spojenia. Nefungovala napríklad ani stránka Tatra Banky.

"Na uvedenú situáciu nás upozornili klienti, po dôkladnej analýze sme zistili, ze naše webové stránky blokuje program od spoločnosti Eset," informuje hovorkyňa banky Zuzana Povodová.

Zablokovaný server CNN

Eset prevádzkuje antivírusový program, ktorý chráni používateľov pred nástrahami a vírusmi zvonku, Tie by mohli ohroziť osobné údaje alebo zneužiť dáta. Práve v pondelok označil aktualizovaný program napríklad aj server CNN, či Tatra banky za napadnutý nebezpečným vírusom.

"Jedna z aktualizácií nášho produktu označovala viaceré stránky, alebo ich časti, ako infikované, aj keď neboli," vysvetľuje Peter Stančík zo spoločnosti Eset.

Falošný poplach

Antivírus označil za nebezpečné niečo, čo v skutočnosti bolo bezpečné. Horšie by to v tomto prípade bolo naopak. Ako sa ukázalo, išlo o falošný poplach. Chyba bola v aktualizovanej verzii antivírusového programu. Na stránky sa nedalo dostať asi dve hodiny.

Takéto výpadky môžu byť nepríjemné, no spoločnosť tvrdí, že žiadne riziko pri tom pre používateľov nehrozí.

Téme sa venuje redaktorka Klaudia Suchomel-Guzová:

Zdielať na

Súvisiace články