Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hackeri ukradli bankám v tridsiatich krajinách miliardu dolárov
Zdielať na
Zahraničie

Hackeri ukradli bankám v tridsiatich krajinách miliardu dolárov

NEW YORK / Organizovaný gang počítačových hackerov, ktorý od konca roka 2013 napadol stovku bánk v tridsiatich krajinách sveta, ukradol pri nelegálnych operáciach viac ako miliardu dolárov. Uviedla to v správe ruská antivírová firma Kaspersky Lab. Hackerská sieť údajne získava peniaze vďaka infiltrácii do vnútorných systémov bánk a nezameriava sa na účty klientov, ale na vlastné pôžičky finančných inštitúcií.

Úplnú správu o počítačovej kriminalite chce Kaspersky Lab zverejniť v pondelok na tlačovej konferencii v mexickom Kankúne.

Zo zistení expertov vyplýva, že hackeri vyvinuli metódy, ako vďaka dlhodobému sledovaniu správania zamestnancov získať prístup k vnútornému systému banky.

Následne dokázali získavať peniaze napríklad na prevod na svoje účty alebo preprogramovanie bankomatov, z ktorých vyberali hotovosť.

Tí podľa ruského experta Sergeja Golovanova ani nemuseli násilím prenikať do bankových služieb. "Dostávali sa do podnikovej siete bánk a skúmali ako podvody zamaskovať za legálne operácie," vysvetlil. 

Hackeri pravdepodobne pracovali s menšími čiastkami tak, aby nevzbudili podozrenie. Každej z bánk ukradli maximálne okolo desať miliónov dolárov.

Hon na hackerov

Podľa denníka The Wall Street Journal zatiaľ nie je známe, koľko bánk hackeri napadli, ani ktoré banky sa stali obeťami útoku.

Prevažovať by mali finančné inštitúcie v USA, Rusku a východnej Európe. Operovať mali aj v Českej Republike, o prípadných slovenských bankách zatiaľ nie sú informácie. 

Ruská firma na svojej stránke uvádza, že zločineckú operáciu, ktorá vraj nemá v dejinách internetovej kriminality obdobu, sa podarilo odhaliť vďaka spolupráci s medzinárodnými policajnými organizáciami Interpol a Europol.

Teraz Kaspersky Lab spolupracuje s vyšetrovateľmi, ktorí sa snažia hackerom dostať na stopu. V tíme hackerov sa mali nachádzať programátori z Číny, Ruska či Ukrajiny i ďalších európskych krajín.

Hackeri napadli stovku bánk:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy