Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Facebook a Instagram zhasol, pre poruchu. Hackeri tvrdia niečo iné
Zdielať na

Facebook a Instagram zhasol, pre poruchu. Hackeri tvrdia niečo iné

BRATISLAVA / Facebook zaznamenal v utorok ráno nášho času masívny výpadok. Užívatelia na celom svete, vrátane Slovenska, sa nemohli asi 40 minút prihlásiť do siete. Problémy hlásil aj Instagram. Útokom sa pochválili hackeri, ktorí sa hlásia k radikálom z Islamského štátu. Facebook ale v oficiálnom stanovisku hovorí len o technickej poruche.

Užívateľom sociálnej siete na celom svete sa po zapnutí služby objavila len stránka s ospravedlnením, že sa niečo pokazilo. Problémy s dostupnosťou boli aj na Slovensku. Nedostupná bola aj služba Instagram.

Sarkastické komentáre

Výpadok trval zhruba 40 minút, približne od 7-mej nášho času. "Ospravedlňujeme sa, niečo sa stalo. Pracujeme na tom a napravíme to čo najrýchlejšie,“ zobrazovalo sa na webovej stránke Facebooku.

Na konkurenčnom Twitteri sa pochopiteľne objavili sarkastické komentáre typu: Facebook nefunguje, je čas normálne žiť.

Výpadok sociálnej siete trval až 40 minút, pozrite si reportáž:

Hackeri The Lizard Squad

K útoku sa prihlásila hackerska skupina The Lizard Squad. Podľa dostupných informácií sa hlási k radikálom z Islamského štátu a len včera napadla web leteckej spoločnosti Malaysia Airlines. Na jej stránke sa objavilo vyhlásenie, na ktorom sa hackeri charakterizujú ako "oficiálny kybernetický kalifát".

Facebook ale hackerský útok odmieta a hovorí len o technickej poruche pri plánovanej zmene systémov. "Problém sme rýchlo vyriešili a obe služby sú teraz stoprocentne dostupné," povedala britskej BBC hovorkyňa spoločnosti.

Najväčší výpadok postihol Facebook v roku 2010, kedy sociálna sieť nefungovala dve a pol hodiny.

Spoločnosť Facebook musí čeliť hromadnej žalobe za to, že sledovala obsah správ, ktoré si jednotliví užívatelia medzi sebou posielali, pričom následne firma použila tieto informácie na reklamné účely.

Od 1. januára navyše zásadne zmenil pravidlá pre používanie siete. Pozrite si video:

Súvisiace články