Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na univerzite v Štrasburgu objavili pozostatky obetí holokaustu
Zdielať na

Na univerzite v Štrasburgu objavili pozostatky obetí holokaustu

ŠTRASBURG / Vo výskumnom ústave vo francúzskom Štrasburgu našiel vedec Raphael Toledano skúmavky so vzorkami, ktoré odobrali obetiam holokaustu. Tie podľa výskumníkov slúžili k experimentom nacistických lekárov.

Objavu predchádzal list niekdajšieho riaditeľa forenzného ústavu na univerzite v Štrasburgu Camille Simonin, ktorý informoval o pokusoch nacistického anatóma Augusta Hirta. 

Nachádzali sa v ňom podrobnosti o mieste, kde sa vzorky, ktoré 86 Židom odobrali, nachádzajú, píše The Guardian

Nádoby a skúmavky so vzorkami objavil Toledano za sklenenou skriňou v zamknutej miestnosti a skutočne dosvedčujú hrôzy, ktoré sa na mieste pred desiatky rokov odohrali.

Ako píše The Guardian, nález bol súčasťou zbierky židovských kostier, ktorú si chcel Hirt vytvoriť.

Vzácny objav

Väčšinu pozostatkov obetí nacistických lekárskych výskumov našli spojenci po oslobodení Štrasburgu a pochovali ich na miestnom židovskom cintoríne.

Hirt nakoniec spáchal samovraždu a niektoré vzorky skončili v špecializovanom múzeu na univerzite, ktorá je dnes jednou z najprestížnejších francúzskych zdravotníckych škôl.

SITA

Pravdepodobne sa na ne zabudlo a našiel ich až 9. júla tohto roku práve Toledano spoločne so súčasným riaditeľom ústavu Jean-Sebastienom Raulom.

"Bol to šok, keď sme zistili, že tie vzorky  Židov zabitých nacistamui, sú stále tam," opísal dojmy po objave Toledano.

Teraz ale vzorky budú slúžiť ako jeden z dôkazov zločinov, ktoré spáchali nacisti v Struthofe na žiadosť Augusta Hirta.

Vedenie mesta dúfa, že telesné pozostatky vrátia židovskej komunite, aby ich prípadne mohli pochovať.

Novovzniknuté múzeum holokaustu v Seredi získalo deportačný vozeň z obdobia druhej svetovej vojny. Stovky slovenských Židov v ňom prežili posledné dni svojho života. Konečná zastávka bola v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články