Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
70 ROKOV PO. Návrat na miesto, ktoré prinášalo smrť
Zdielať na

70 ROKOV PO. Návrat na miesto, ktoré prinášalo smrť

OSVIENČIM / Niekdajší väzni aj štátnici sa dnes schádzajú v bývalom nacistickom vyhladzovacom tábore Osvienčim pri príležitosti 70. výročia jeho oslobodenia sovietskou armádou. Uctievali si pamiatku obetí.

Dnešná spomienková slávnosť v poľskom Osvienčime vyznela ako výzva nezabudnúť na hrôzy koncentračného tábora. V tábore, ktorý oslobodila sovietska armáda, zomrelo viac ako 1,1 milióna ľudí, väčšinou Židov ako aj Poliakov, Rómov či sovietskych zajatcov.

"Mlčanie sveta vedie do Osvienčimu. Musíme sa tomu postavil, pokiaľ môžeme," prehlásil predseda Svetového židovského kongresu Ronald Lauder k množiacim sa antisemitským útokom v Európe a vo svete.

V Osvienčime sa stretli aj bývalí väzni. Pamiatku kamarátov a príbuzných pri takzvanej stene smrti v tábore Auschwitz 1. Pri múre nacisti verejne popravovali väzňov. 

"Na chlapcoch, ktorí mali menej ako 14 rokov experimentovali. Striekali im fenol priamo do srdca, zaviazali oči a priviazali ich k stolu," spomína bývalá väzenkyňa Nina Zielińska.

"Nespočetnekrát som tu umierala strachom. Bála som sa, že ma spália, že nikdy nezažijem bozk z lásky,"
zverila sa Halina Birenbaumová a zaspomínala na drôty, paneláky, nadávky, bitky a tresty smrti na každom kroku.

Potom, čo ju zachránili sovietskí vojaci, priala si na všetko zabudnúť. Až vtedy si uvedomila, že "len spomienkami môže byť so svojimi najbližšími a varovať ich pred zlom."

Odchod ze komín krematória

"Odchod odtiaľto vedie len cez komín krematória," zaspomínal niekdajší väzeň Karimierz Albin na slová esesáckeho veliteľa k prvým poľským väzňom v Osvienčime. "Tie slová napĺňali po 4,5 roku so železnou dôslednosťou, " dodal.

"Minúta v Osvienčime bola ako celý deň. Hodina ako rok a deň ako celá večnosť. O 70 rokov neskôr nemôžem ani na chvíľu zabudnúť na hrôzy, ktoré som zažil. Dodnes mi v ušiach znie plať detí, vytrhnutých matkám z náručia," povedal ďalší bývalý väzeň.

Pozrite si reportáž priamo z Osvienčimu:

Smrť pre viac ako milión ľudí

Koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz, ktorý prevádzkovali nacisti v obsadenej časti Poľska, oslobodili 27. januára 1945 vojaci Červenej armády. V sústave zariadení fungujúcich od roku 1940 našlo smrť vyše milióna ľudí, a to predovšetkým európskych Židov, ale aj nežidovských Poliakov, politických väzňov, sovietskych vojnových zajatcov, Sintov a Rómov, homosexuálov, postihnutých ľudí či Jehovových svedkov.

"Nás ako prvých našla práve ruská rozviedka, mňa na rukách držal mladý ruský dôstojník rozviedky. Nemohli sa s nami zdržiavať a tak išli napred a povedali nám, že čoskoro prídu jednotky červenej armády," spomína Alexandra Boriseva.

Takto prebiehalo oslobodenie Auschwitzu:

Kiska si uctil slovenských Židov

Na slávnosť oslobodenia Osvienčimu prišla dnes aj slovenská štátna delegácia. Prezident Andrej Kiska navštívil blok číslo 16, ktorý je určený pamiatke slovenských židov.

"Musíme uvažovať o tom, prečo sa to stalo, a čo je asi najdôležitejšie, stále si pripomínať, že nesmieme dovoliť, aby sa extrémizmus zopakoval. Aby sa takéto veci opakovali," povedal Kiska.

Dnešné múzeum zriadené už v roku 1947 pozostáva zo zachovaných pôvodných a rekonštruovaných prvkov tábora. Od roku 1979 je bývalý tábor zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO pod názvom Auschwitz-Birkenau, hoci pôvodne sa takto označovala iba časť koncentračných a vyhladzovacích zariadení v dnešnom Osvienčime.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy