Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Učiteľ dejepisu sa v Osvienčime ulakomil na vidličku
Zdielať na

Učiteľ dejepisu sa v Osvienčime ulakomil na vidličku

OSVIENČIM / Školské výlety do Osvienčimu sú viac menej už tradíciou pre viaceré školy. Na jeden z týchto výletov ale doplatil učiteľ dejepisu, ktorý počas exkurzie ukradol v bývalom koncentračnom tábore niekoľko dobových predmetov.

Návšteva bývalého koncentračného tábora v Osvienčime sa skončila trestným stíhaním pre 37-ročného učiteľa dejepisu z Nemecka. Ten sa odtiaľto rozhodol odniesť predmety, ktoré predtým patrili bývalým väzňom.

Muža zadržali

"Hovoríme tu o časti nožničiek, o fragmente skla, alebo porcelánu a o vidličke," informuje hovorkyňa polície Elzbieta Znachowská. "Strážna služba si cez kameru všimla, že tieto predmety boli vzaté. Zareagovala preto štandardne, muža zadržala a odovzdala polícii," vysvetľuje hovorca múzea Bartosz Bartuzel.

Policajti muža predviedli na výsluch. Ku krádeži predmetov sa priznať odmietol, tvrdil, že ich iba našiel na verejne prístupnom mieste. "Tvrdil, že ich našiel tam, kde nacisti odoberali väzňom predmety a následne ich vyhladzovali," hovorí prokurátor Mariusz Slomka.

Tri roky za mrežami

"V tej Kanade sa ešte naozaj nachádzajú predmety, my to však berieme nie ako múzeum, ale ako cintorín. Nemecký učiteľ sa nakoniec ku všetkému priznal. Súd ho v zrýchlenom konaní odsúdil na trest tri roky za mrežami. Muž sa ale proti tomuto rozhodnutiu odvolal," tvrdí Bartuzel.

Ak teda nájdete v priestoroch bývalého koncentračného tábora nejaký predmet, ktorý v minulosti mohol patriť väzňom, určite si ho nesmiete zobrať so sebou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy