Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Selfies na púti v Mekke. Technika ničí moslimské tradície
Zdielať na

Selfies na púti v Mekke. Technika ničí moslimské tradície

Zdroj: Twitter/RT

MEKKA / Milióny moslimov prichádzali v posledných dňoch do saudskoarabskej Mekky, aby si splnili svoju povinnosť. Púť, teda hadždž, je totiž jedným zo základných pilierov islamu. Mnohí z účastníkov prepadli trendu takzvaných selfie fotografií a túto pamätnú udalosť zvečňujú pomocou svojich mobilných telefónov či tabletov a s nadšením zdieľajú na sociálnych sieťach. Moslimskí kazatelia však z toho rovnako nadšení nie sú.

Po selfie na Oscaroch, usmiatej selfie v koncentračnom tábore či vesmírnej selfie už táto "pandémia" modernej doby postihla aj moslimský svet. Najobľúbenejším objektom pre takéto fotografie sa totiž v posledných dňoch stala Kaaba, stavba nachádzajúca sa v saudskoarabskej Mekke, ktorá je posvätným miestom moslimskej viery.

Počas tohtoročnej púte tisíce moslimov zverejňovali na sociálnych sieťach svoje selfie fotografie s Kaabou v pozadí.

Podľa mladých moslimov ide o najlepší spôsob, ako zadokumentovať túto výnimočnú udalosť a zdieľať to so svojimi blízkymi.

"Spravil som si selfie s Kaabou v pozadí a dal som ju na Facebook. Chcem, aby ma moja rodina a priatelia videli. Takto v týchto dňoch komunikujeme," povedal na margo svojej fotografie z Mekky turecký študent Mehmet Dawoud.

Twitter/RT

Iní naopak tento trend kritizujú. Tvrdia, že odvádza od modlitieb a nesebeckosti a znižuje vážnosť púte. Podľa moslimských kazateľov je momentálne jediným cieľom mnohých návštevníkov púte spraviť si fotografiu a nie sa pomodliť. 

Twitter/iam_pedro0

Jeden z učencov Abdul Razzak Al-Badr tvrdí, že viacerí moslimovia predstierajú, že sa modlia, avšak v skutočnosti pózujú pred zapadajúcim slnkom.  

Takéto vychvaľovanie a prezentovanie je údajne dokonca v rozpore s tým, čo prorok Mohamed hlásal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy