Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Putina nepozvali na výročie oslobodenia Osvienčimu
Zdielať na

Putina nepozvali na výročie oslobodenia Osvienčimu

Zdroj: SITA

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin sa na konci januára nezúčastní akcie usporiadanej k sedemdesiatemu výročiu oslobodenia nacistického koncentračného tábora v Osvienčime sovietskou armádou. Nedostal pozvanie.

"V prezidentovom programe táto cesta nie je," potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Putin však do Poľska pozvanie nedostal. Podľa Peskova sa oficiálne pozvania ani na túto akciu neposielajú. Uistil však, že prezident spomienkovým akciám venovaným druhej svetovej vojne prikladá mimoriadny význam. Pred desiatimi rokmi, pri príležitosti 60. výročia oslobodenia Osvienčimu Putin do Poľska pricestoval.

Dôvodom je Ukrajina

Podľa niektorých zdrojov sa Putin do spoločnosti svetových lídrov veľmi nehrnie. Dôvodom má byť situácia na Ukrajine, ktorá vyostrila vzťahy Ruska a západných krajín. 

Usporiadateľská krajina, Poľsko, je jedným z najvýraznejších kritikov Ruska, čo sa týka jeho správania v ukrajinskej kríze. Lobovala i za prísnejšie sankcie, na čo Moskva odpovedala zákazom dovozu niektorých poľských produktov.

Poľsko sa vraj obáva dôsledkov v prípade, že by ruského lídra na akciu pozvalo, píše The Economic Times.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že zo spomienkových akcií nebola vylúčená žiadna krajina.

Neadekvátne konanie

Oficiálne pozvánky však neposielala poľská vláda, ale Múzeum Auschwitz-Birkenau spoločne s medzinárodnou radou. Vláda len poslala nótu, aby o udalosti zahraničných partnerov upovedomila. Väčšina krajín požiadala o ďalšie vysvetlenie. Moskva však počínanie Poľska považuje za neadekvátne a o vysvetlenie nepožiadala. Vraj ak Poliaci Putina na spomienkovej akcii chceli, mali ho oficiálne pozvať.

Absencia dôležitého prvku

Putinova absencia bude významná, keďže práve sovietske jednotky oslobodili v roku 1945 tábor na juhu Poľska. Mnohí Židia, ktorí tu zahynuli, boli občania Sovietskeho zväzu a Osvienčim sa stal po vyvraždení 1,5 milióna ľudí jedným z hlavných symbolov hrôz nacistického vyhladzovania. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy