Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rusko stále neplní dohody z Minsku, vraví Jaceňuk
Zdielať na

Rusko stále neplní dohody z Minsku, vraví Jaceňuk

BERLÍN / Rusko stále neplní septembrové dohody z Minsku, ktoré mali zaistiť zastavenie bojov na východe Ukrajiny, a tým bráni upokojeniu tamojšej situácie. Po rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel v Berlíne to vo štvrtok povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podľa Merkel v súčasnosti nie je možné odvolať sankcie, ktoré Európska únia na Rusko uvalila.

Kľúčová otázka pre stabilizáciu situácie na východe Ukrajiny je dodržiavanie dohôd z Minska. Ukrajina svoju časť dodržala a presadila zákony, ktoré sú tvrdé a nepopulárne, napríklad zákon o amnestii," povedal Jaceňuk.

"Ruská federácia bohužiaľ nesplnila jediný bod tejto dohody," obvinil ukrajinský premiér Moskvu.

"Rusko musí konať. Musí svojich banditov stiahnuť z Ukrajiny, obnoviť kontrolu hraníc a prestať dodávať zbrane. Až potom budeme schopní naozaj konflikt zmierniť," povedal Jaceňuk.

Sankcie majú príčinu

Na dodržiavanie dohôd z Minsku apelovala aj nemecká kancelárka. Zároveň ale zdôraznila, že zatiaľ nenadišiel čas pre zrušenie sankcií, ktoré Únia na Rusko uvalila pre konanie na Ukrajine.

"Zavedenie sankcií malo isté príčiny a tieto sankcie sa môžu stiahnuť len vtedy, keď budú príčiny odstránené," povedala Merkel.

SITA

"Vzhľadom na to, že jednou z príčin bola anexia Krymu, je jasné, že tieto sankcie môžu byť odvolané len vtedy, až uvidíme nejaký pokrok ohľadne Krymu. A táto vec podľa mňa teraz nie je veľmi nádejná," doplnila.

Odvolanie sankcií nepodporuje ani Jaceňuk. "Konfliktná situácia sa musí konečne uvoľniť a ruské sily sa musia stiahnuť z Ukrajiny. Až potom je možné hovoriť o tom, či budú sankcie zrušené," povedal ukrajinský premiér.

Terorizmus na Ukrajine

Súčasnú situáciu na východe Ukrajiny, kde proti sebe stoja ukrajinské jednotky a proruskí separatisti, prirovnal k stredajšiemu útoku na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo.

"Chcem vyjadriť svoju najhlbšiu sústrasť francúzskemu ľudu, ten teroristický útok bol strašný," povedal.

"My máme na Ukrajine terorizmus denne a musíme v spolupráci s Európskou úniou a Nemeckom, ako jeho kľúčovou krajinou, urobiť všetko preto, aby sa tento terorizmus nešíril ďalej," dodal.

Pozrite si reportáž z rokovaní v Minsku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy