Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Muž, čo prežil Osvienčim: SS-sák hodil dieťa o zem, lebo ešte žilo
Zdielať na

Muž, čo prežil Osvienčim: SS-sák hodil dieťa o zem, lebo ešte žilo

OSVIENČIM / V utorok sa na 70. výročie oslobodenia Bývalí väzni v priestoroch koncentračného tábora v poľskom Osvienčime spomínali na zverstvá, ktoré na nich páchali nacisti. Do Auschwitzu sa vrátili na oslavy 70. Výročia jeho oslobodenia červenou armádou. Keď nás Rusi oslobodili, bol to najkrajší deň môjho života, povedala v rozhovore pre noviny.sk, Ružena Schindler, ktorá osvienčimské peklo prežila.

"Keď som išla naposledy navštíviť sestru, videla som ju ležať v bezvedomí... a ako po nej krysy... zaživa ju už žrali," spomína Slovenka Edita Grossmanová. 

Slovenka sa do tábora Birkenau vrátila už v roku 2012. Na to, čo v ňom prežila, nikdy nezabudne. Neboli ušetrené ani deti.

"Raz sme vyšli do roboty a jeden z tých Nemcov ukázal na obrovský stan a hovorí, viete, čo je v tom stane? To sú detské topánky a ten dym, ktorý vidíte, to sú deti," spomína.

Dieťa hádzal o zem

"Zastrelili ženu," spomína bývalý väzeň z Ukrajiny Igor Malický. " Pod ňou ležalo dvoj až trojmesačné bábätko, ešte živé. Vzal som ho na ruky, odniesol k hliadke a hovorím vojakovi - pán esesman, to dieťa nie je mŕtve. Vzal ho za nohy, niekoľkokrát hodil o zem a dieťa zomrelo." 

Ukrajinec sa do Osvienčimu vrátil tak, ako v ňom prežil niekoľko rokov. Vo väzenskom odeve. "Kde bol Boh, keď iných vyhladzovali? Keď ich dávali do pecí? Chcem, aby ľudia videli, kto sme a ako to vtedy bolo. V čom sme museli chodiť," odkazuje Malický.

Igor Malický prišiel vo väzenskom odeve:

SITA

Zoči voči Mengelemu

Deti, ktoré nezabili vojaci, čakalo niečo oveľa horšie - doktor Smrť. Bývalá väzenkyňa Alexandra Boriseva mala osem rokov, keď na vlastné oči videla Jozefa Mengeleho, najznámejšieho nemeckého nacistického lekára, ktorý sa preslávil zverskými pokusmi na ľuďoch.

"Veľmi som sa bála bielych plášťov a doteraz sa bojím medicínskych experimentov," spomína Alexandra Boriseva. Keď som mala 20 rokov a učila som, bývala som s desiatimi dievčatami. Hovorila som im, že keď budem kričať zo sna, aby sa nebáli."

Doktor Smrť, Jozef Mengele:

SITA

S bývalými väzňami sa rozprával Peter Dzurilla:

Ukradol nacistickú uniformu

Z koncentračného tábora sa pred koncom vojny viacerým ľuďom podarilo ujsť. Jedným z nich bol aj Kazimierz Piechowski. Spolu s kamarátmi im hrozila plynová komora a krematórium. Podarilo sa mu ukradnúť dôstojnícku uniformu SS.

"Išli sme v aute veliteľa tábora, tváril som sa ako dôstojník SS, kamaráti ako vojaci SS. Keď sme prechádzali popod nápis Arbeit macht Frei, pozdravili nás nacistickým pozdravom Heil Hitler," opisuje svoj útek Piechowski. 

Nemecký koncentračný tábor oslobodili Sovietske vojská 27. januára 1945. Ružena Schindler sa narodila v Československu a pochádza zo Serede. Tvrdí, že nikdy nezažila väčšiu eufóriu. "Keď nás Rusi oslobodili, bol to najkrajší deň môjho života," hovorí.

V sústave zariadení fungujúcich od roku 1940 našlo smrť vyše milióna ľudí, a to predovšetkým európskych Židov, ale aj nežidovských Poliakov, politických väzňov, sovietskych vojnových zajatcov, Sintov a Rómov, homosexuálov, postihnutých ľudí či Svedkov Jehovových.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy