Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najtvrdšia kritika spoza oceána. Zemanov postoj znepokojuje Ameriku
Zdielať na

Najtvrdšia kritika spoza oceána. Zemanov postoj znepokojuje Ameriku

WASHINGTON / Americký senátor John McCain v stredu vyjadril znepokojenie nad postojmi českého prezidenta Miloša Zemana smerom k Rusku a jeho prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Výroky a tvrdenia českého prezidenta označil McCain za pozoruhodné.

Podľa vplyvného republikánskeho senátora a neúspešného prezidentského kandidáta by západné krajiny mali Kyjevu dodávať zbrane a postaviť sa ruskej propagande.

McCain počas stredajšej slávnosti konanej pri príležitosti odhalenia busty českému exprezidentovi Václavovi Havlovi na pôde amerického parlamentu poukázal na "akúsi názorovú zmenu a snahu vyjsť s Vladimirom Putinom", cituje ho portál českého denníka Mladá fronta Dnes.

Zároveň pripomenul nedávny pražský protest proti Zemanovi, ktorý označil za mimoriadne temperamentný.

Takto demonštrovali proti Zemanovi na Národní tříde:

Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/zatim-nejtvrdsi-kritika-z-usa-zemanuv-postoj-me-znepokojuje-prohlasil-mccain-1138420#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylinIntervencie okolitých krajín

Zeman na marcové pričlenenie polostrova Krym k Rusku reagoval s pobúrením a Moskvu za jej konanie kritizoval. Následné sankcie západných krajín voči Rusku po vypuknutí proruského povstania na východe Ukrajiny však prijal s nevôľou a označil ich za škodlivé.

Dianie na východe Ukrajiny nedávno prirovnal k občianskej vojne v Španielsku v 30. rokoch minulého storočia a poukázal na vtedajšie intervencie okolitých krajín.

Napriek všeobecnej kritike Putina zo strany lídrov západných krajín ho Zeman pozval na návštevu Česka pri príležitosti januárového 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy