Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Prahe to vrelo. Česi demonštrovali proti Zemanovi
Zdielať na
Zahraničie

V Prahe to vrelo. Česi demonštrovali proti Zemanovi

PRAHA / Na protest proti prezidentovi Milošovi Zemanovi dorazilo v pondelok na pražskú Národní třídu niekoľko tisíc ľudí. Na znak nesúhlasu s jeho politikou a vyjadrovaním držali nad hlavami červené papiere, pískali a vyzývali Zemana k abdikácii. Na pódium počas prejavu prezidenta lietali rôzne predmety. Jedno vajíčko dokonca zasiahlo prítomného nemeckého prezidenta do hlavy.

"Miloše do koše", znelo z úst demonštrantov v deň 25. výročia začiatku nežnej revolúcie. Podobné heslo ľudia skandovali v novembri 1989 na adresu vtedajšieho generálneho tajomníka Komunistickej strany Československa Milouša Jakeša.

Účastníci protestu držali transparenty s nápismi ako "Nechceme byť ruská kolónia" alebo "Zeman sem, Zeman tam" ako narážku na prezidentove slová z rozhlasového rozhovoru, v ktorom použil vulgárne výrazy. Na niektorých transparentoch sa objavili i neslušné slova.

Pozrite si časť z kontroverzného rozhovoru s Milošom Zemanom:

UPOZORNENIE: Video obsahuje vulgarizmy. Obsah nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

"Pán prezident Miloš Zeman, aj keď ste dostali podporu nadpolovičnej časti zúčastnených voličov a sľúbili ste, že krajinu zjednotíte a budete ju s úctou a patričnou zodpovednosťou zastupovať, získané funkcie ste spreneverili a nezastupujete občanov tejto krajiny," znelo z reproduktorov.

Podľa organizátorov akcie by mal prezident s ohľadom k svojim činom a zdraviu zvážiť odstúpenie z funkcie.

Spisovateľ a bývalý politický väzeň Jiří Stránský mal červenú kartu pripnutú na čiapke. "Je to červená karta na večné časy proti Zemanovi. Ja som sedel, lebo som rebel. Takže som bol rebel za boľševika, tak prečo by som nemohol teraz," povedal.

SITA



"My sme použili metaforu so zamestnaním. A podľa nás pán prezident, ktorý od nás dostal tú možnosť byť prezidentom, tak nepracuje dobre, nechodí do práce pripravený a keď náhodou pracuje, nepracuje podľa našich predstáv tak, ako by pracovať mal," vyhlásil organizátor akcie Martin Přikryl.

Mandát, ktorá Zeman dostal, je podľa neho silný, ale neoprávňuje ho, aby si štyri roky robil, čo chce.

Zemanov predchodca Václav Klaus podotkol, že negativistická kritika je jednoduchá a akcia nevypovedá o názoroch desiatich miliónov obyvateľov. "Je sloboda a už za to nikto nikoho nebije. Vtedy to bolo úplne inak," poznamenal. 

Pozrite si reportáž z osláv výročia v Prahe:

Vajíčkom do hlavy

Popoludní už na pražskom Albertove prebiehalo odhalenie pamätnej dosky k 25. výročiu pádu komunistického režimu. Protesty však neustali. Počas prejavu prezidenta Zemana ľudia pískali a na pódium lietali rôzne predmety. Nemeckého prezidenta Joachima Gaucka, ktorý bol prítomný, dokonca zasiahlo vajíčko do hlavy.

SITA

Prejavy ďalších stredoeurópskych lídrov, vrátane slovenského prezidenta Andreja Kisku, si ľudia vypočuli a odmenili potleskom.

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy