Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Alzheimera môže rýchlo a včas odhaliť test slín
Zdielať na

Alzheimera môže rýchlo a včas odhaliť test slín

WASHINGTON / Včasné odhalenie Alzheimerovej choroby môže byť čoskoro realitou. A to vďaka testu slín. Novú teóriu predstavili vedci na tohtotýždňovej konferencii vo Washingtone.

Test slín vysvetlili vedci na medzinárodnej konferencii asociácie Alzheimera. Hoci výskum je ešte stále v plienkach, test slín predstavuje budúcnosť diagnostických nástrojov na odhalenie tohto neurodegeneratívneho ochorenia.

Výskumníci predstavili novú štúdiu, ktorá ukázala, že biomarkery v slinách, ktoré indikujú chorobný stav, môžu včas odhaliť Alzheimerovu chorobu, píše CNN

Lekári sú momentálne schopní vidieť rozdiel medzi zdravým mozgom a tým s ochorením, štúdia ale zdôrazňuje, že práve nové výsledky pomôžu odhaliť zmeny v skoršom štádiu.

"Počas posledného desaťročia sme dospeli k záveru, že biológia Alzheimerovej choroby sa mení už dekádu predtým, ako sa u pacienta objavia zmeny spojené s ochorením," vyhlásila riaditeľka medicínskej a vedeckej činnosti v Asociácii Alzheimera Heather Snyder.

"Tento test skúma sliny a sleduje zmeny v slinách ako potenciálny spôsob, ako odhaliť nástup Alzheimerovej choroby," vysvetlila.

Vedci z University of Alberta v Kanade analyzovali vzorky slín asi stovky ľudí rozdelených do troch skupín v závislosti od kognitívnej schopnosti: 35 s normálnym kognitívnym starnutím, 25 s miernou kognitívnou poruchou a 22 s Alzheimerovou chorobou.

Tím následne odhalil špecifické biomarkery v skupine s ochorením alebo miernou poruchou a porovnal ich s poslednou skupinou. 

Výsledky štúdie následne potvrdili pomocou analýzy nového a nezávislého výskumu na vzorke 27 ľudí.

"Test slín je minimálne invazívny a z hľadiska nákladov efektívny spôsob, ako skontrolovať pacientov dostatočne skoro. Výsledok umožní lekárom určiť, kto je potenciálne v ohrození," povedal postgraduálny študent na University od Alberta Shraddha Sapkota.

Vyjadrenie odborníka na otázky ohľadom Alzheimerovej choroby si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

Súvisiace články