Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí vedci nalievali potkany kolou
Zdielať na

Slovenskí vedci nalievali potkany kolou

BRATISLAVA/PRAHA / Českú slobodu zvierat pobúril výskum slovenských vedcov. Pokusným potkanom dlhodobo dávali piť kolu. Nezistili nič výnimočné, ale kritika ich neminula. Česi sú pobúrení a považujú výskum za absurdné týranie zvierat.

Výskum starý desať rokov

Slovenskí vedci sa bránia. Tvrdia, že išlo o pozorovanie vplyvu koly na celkový metabolizmus. Výsledok dopadov na pohlavné orgány ich mal posunúť vpred. "Zvieratá boli nútené po dobu šiestich mesiacov piť iba kolu," reagovala na výskum Barbora Bartušková-Večlová z českej Slobody zvierat.

Pitie koly nemal na pohlavné orgány krýs žiaden vplyv. Podľa ochrankyne zvierat ide o pokus, ktorý nemá jasný prínos. Slovenskí vedci potvrdili napájanie krýs kolou pred desiatimi rokmi. "Medializovaný výskum bol len vedľajší produkt tohto výskumu," vysvetľuje Peter Celec z Ústavu molekulárnej biomedicíny.

Výsledkom je teplo

Vedec potvrdil, že sa v ústave snažia využiť všetky vzorky použité počas pokusov. Analyzujú parametre, aby znížili počet pokusov a zvierat, ktoré sa ich zúčastňujú.

V prípade pitia koly malo ísť o výskum vplyvu nápoja na obezitu. Výsledky nepotvrdili predpoklad, že kolové nápoje spôsobujú cukrovku. "Kola zlepšuje inzulínovú senzitivitu. Kofeín spôsobí to, že sa energia z cukru sa nepremení na tuk, ale na teplo," dodáva Peter Celec.

Súvisiace články